Aktuellt Årets företag Jeriko gård hedrar handens verk
8.10.2025
En man och en kvinna ler mot kameran i ett bageri.

Paret Markus och Camilla Smeds ser priset Årets företagare som ett erkännande för sin verksamhet och sina produkter.

Årets företag Jeriko gård hedrar handens verk

Jeriko gård har visat att det går att driva ett framgångsrikt gårdsbageri på landsbygden genom nytänk, en stark tro på hantverket, egenproducerade råvaror och hårt arbete. Företaget får utmärkelsen Årets företag i Pedersöre 2025.

Pedersöre kommuns prisjury lyfter bland annat fram att Jeriko gård genom sin verksamhetsidé har skapat ett intresse för landsbygden och de möjligheter som den ger. Stenugnsbageriet och caféet har på 4,5 år satt både Ytteresse och Pedersöre på kartan och blivit ett begrepp som lockar kunder långt utanför kommunens gränser. Förutom surdegsbröd och söta bakverk har bageriets sommarfrukostar blivit ett framgångskoncept. Både 2025 och 2024 hade Jeriko gård 3 000 frukostgäster under högsäsongen och det var stundtals lång kö in i bageriet.

Företagarparet Markus och Camilla Smeds är glada över kundernas gensvar och intresse för verksamheten.

– Vi är tacksamma att folk hittar till oss, säger Markus Smeds.

Camilla Smeds minns hur hon första sommaren blickade ut över gården och förundrades över att folk såg ut att njuta och trivas vid borden.

– Den största överraskningen är att bageriet har blivit en mötesplats där folk träffas och umgås. Caféverksamheten har växt mer än vi trott. Den här sommaren har vi också haft mer finskspråkiga kunder, säger hon.

Det är hon som brinner för surdegsbröden, medan en av Markus drivkrafter är att kunna använda gårdens spannmål i produkter som säljs direkt till kunden.

– Som odlare är det meningsfullt att hälften av vår mjölkonsumtion kommer från eget spannmål, säger han.

Markus hade egentligen inte tänkt engagera sig i det praktiska arbetet inne i bageriet – men ändå är det han som eldar ugnen och gräddar bröden och semlorna de dagar som bageriet håller öppet.

– Som tuppen i hönshuset, säger Markus med ett leende.

Lång startsträcka

Paret Smeds hade ambitioner att starta ett bageri redan 2013, men intensiva småbarnsår och svårigheter att få finansiering gjorde den rätta tidpunkten lät vänta på sig. Det dröjde till 2020 innan satsningen tog fart och ytterligare ett år innan bageriet var färdigbyggt. Det fanns en del olyckskorpar som tvivlade på att ett bageri i Ytteresse kunde bära sig. Också Camilla och Markus hade sina mörka stunder. In i det sista var det oklart om paret skulle kunna finansiera den 25 ton tunga stenugnen.

– Då ringde en främmande karl och erbjöd oss ett lån. Jag svarade att han kan inte låna pengar åt oss, han känner oss inte. Mannen svarade ”men Herren känner er”, berättar Markus, som också i andra sammanhang upplevt ledning från ovan i avgörande ögonblick.

Tack vare mannens oväntade erbjudande kunde de slutligen skaffa stenugnen som murades på plats under ett två veckor långt murarläger.

Fint erkännande

Mot den bakgrunden, och många andra utmaningar som kantat vägen, känns det fint att uppmärksammas som Årets företagare i Pedersöre.

– Det är framför allt ett erkännande för vår verksamhet och våra produkter. I och med att det finns så många duktiga företagare i kommunen är det här verkligen inget vi tar för givet. Vi känner oss både glada och rörda, säger Camilla.

Hon betonar också de anställdas andel i framgången.

– De är duktiga på olika saker och ger oss bra draghjälp, säger Camilla.

Företagarna är öppna för nya idéer och samarbeten, det visar inte minst sommarens fullbokade evenemang Middag på åkern som ordnades tillsammans med en lokal matentreprenör. Totalt 140 personer fyllde middagsborden under bar himmel under två julikvällar.

– Det var en rolig grej som vi fick bra respons för, säger Camilla.

Paret har också funderat på att expandera till andra orter, men för tillfället satsar de sitt krut på att stärka verksamheten i Ytteresse. De når kunder på andra orter genom marknader, rekoringar och självbetjäningskiosker.

Paret riktar ett tack till alla kunder som stöttat företaget genom åren, det ger ork att satsa vidare. Markus gläder sig också över möjligheten att ge kunder tillfälle att stanna lite extra, låta barnen leka och besöka gårdens höns, inlånade kaniner och får samtidigt.

– Det bästa är att kunna bjuda på glädje i vardagen och få folk att trivas och stanna här länge, säger han.

 Text & foto, Malin Henricson, informatör 

Ett staket med en skylt där det står Jeriko gård. I bakgrunden syns huset där bageriet finns.

Kort om Jeriko gård

  • Ett vedeldat stenugnsbageri med fokus på surdegsbröd, andra bröd och söta bakverk.
  • Inledde sin verksamhet 2021.
  • Drivs av Camilla och Markus Smeds, som är elfte generationens jordbrukare på Smeds hemman.
  • Finns i Ytteresse.
  • Har för tillfället fem anställda. Under högsäsongen mer än fördubblas personalstyrkan.
  • På gården odlas också jordgubbar och spannmål som används i bakverken.
  • Namnet Jeriko gård har en historia i sig. Markus hade flera gånger fått en ingivelse om att företaget skulle heta Jeriko gård. Han tyckte inte det passade för en gård i Ytteresse. Men en sökning på nätet visade att ordet bland annat betyder ”en plats av doft”, och då föll han till föga.

Årets företag, motivering

Årets företag är ett relativt ungt företag som genom innovation, mod och en tro på det genuina har blivit en framgångssaga i en tuff bransch. Företaget har på kort tid byggt upp en blomstrande bageriverksamhet från noll genom hårt arbete, goda idéer, nya element och en kärlek till hantverket.

De har med sin verksamhetsidé skapat intresse för landsbygden och de möjligheter som den ger, och satt både Ytteresse och Pedersöre på kartan.

Den vedeldade ugnen – där bröden gräddas direkt på stenhällen – är hjärtat i verksamheten och dessutom grogrunden för sagolikt goda bakverk.

Pedersöre kommun vill speciellt sätta fokus på företagets innovativa självförtroende som burit långt på kort tid.

Årets företag 2025 är Jeriko gård.