Ajankohtaista Kampanja ruokahävikin vähentämiseksi onnistui
7.5.2025
Kolme eriväristä ja -muotoista jäätelöpuikkoa.

Kampanja ruokahävikin vähentämiseksi onnistui

Kampanja ruokahävikin vähentämiseksi Pedersören päiväkodeissa, esikouluissa ja kouluissa onnistui yli odotusten. Hyvän tuloksen kunniaksi tarjoamme jäätelöä kaikissa yksiköissä torstaina 8. toukokuuta.

Ajalla 3.2.–31.3. toteutetun kampanjan tavoitteena oli osallistaa sekä lapsia että nuoria keittiöhenkilökuntaa ja muuta henkilökuntaa ruokahävikin vähentämiseen. Avainsanoja olivat tieto, viestintä ja yhteistyö.

No, mitä tapahtui?

Päiväkodeissa ylijäämäruoan määrä väheni 34 kilosta päivässä (vuonna 2024) 25 kiloon päivässä (maaliskuu 2025). 9 kg vähemmän ruokahävikkiä tarjoilupäivää kohden tarkoittaa noin 185 kg/kk eli lähes 690 ateriaa kuukaudessa!

Kouluissa (vuosiluokat 1–6) vastaavien ruokajäämien määrä puolittui noin 50 kilosta/päivä (vuonna 2024) 25 kiloon päivässä maaliskuussa 2025. Ruokahävikkiä vähennettiin noin 345 kiloa kuukaudessa eli lähes 1 200 ateriaa kuukaudessa.

Sursik-alueen kouluissa tarjoiluhävikki oli maaliskuussa vain 1,5 prosenttia, kun taas lautashävikki oli 2,1 prosenttia.

– Yhteistyö keittiöhenkilökunnan ja muun henkilökunnan välillä on erittäin tärkeää. On uskomatonta, mitä he ovat saaneet aikaan, kehuu ruoka- ja siivouspalveluiden päällikkö Monika Asplund.

Linjastohävikin (tarjoilusta linjastoon ylijäävä ruoka) muutos %

Yksikkö Linjastohävikki % 2024

Linjastohävikki % helmi/2025

Linjastohävikki % maalis/2025 Tavoite % vuodelle 2025
Päiväkodit 22,5 19,8 16,7 15
Koulut, vl 1-6 14,9 8,6 11,6 10
Sursik, PG, YA 2,7 8,6 1,5 <5

 

Lautashävikin (asiakkaan lautaselle syömättä jäävät ruoat) muutos %

Yksikkö Lautashävikki % 2024 Lautashävikki % helmikuu 2025 Lautashävikki %   maaliskuu 2025 Tavoite % vuodelle 2025
Päiväkodit 12,3 10,1 9,2 10
Koulut vl 1-6 5,8 3,3 3,5 <5
Sursik, PG, YA 7,8 3,3 2,1 <5

 

Uudet rutiinit

  • Yksiköt ilmoittavat poissaolevien lasten/oppilaiden määrän keittiöön päivittäin viimeistään klo 8.30.
  • Päiväkodeissa henkilökunta annostelee lapsille pienempiä annoksia. Isommat lapset saavat itse ottaa ruokaa.
  • Opettajat ovat puhuneet lapsille/oppilaille kampanjasta ja siitä, miten yhdessä voidaan vähentää ruokahävikkiä.
  • Lautashävikin määrä grammoina/henkilö on esitetty helposti ymmärrettävissä taulukoissa.
  • Henkilökunta laittaa ruokaa tarjolle vaiheittain. Tarjoilematta jäänyt ruoka jäähdytetään ja lämmitetään uudelleen seuraavana päivänä.
  • Tarjoilulinjalla on kyltti: ”Ota vain niin paljon ruokaa kuin jaksat syödä”.
  • Yksiköt tilaavat pienempiä ruokamääriä keskuskeittiöstä.

Kampanja on päättynyt, mutta keittiöhenkilökunta jatkaa sekä tarjoiluhävikin että lautashävikin punnitsemista kaikissa yksiköissä. Tuloksia seurataan säännöllisesti.

Lue lisää taustasta: Pedersöre pyrkii ruokahävikin vähentämiseen kouluissa ja päiväkodeissa.