
Lyckad kampanj firas med glass – matsvinnet minskade
Kampanjen för att minska matsvinnet i Pedersöres daghem, förskolor och skolor lyckades över förväntan. Därför bjuds det på glass i alla enheter torsdagen den 8 maj.
Kampanjen genomfördes 3.2–31.3 och hade som mål att engagera barn och unga, kökspersonal och övrig personal i kampen mot matsvinn. Nyckelorden var information, kommunikation och samarbete.
Så vad hände?
I daghemmen lyckades man minska mängden överbliven lunchmat från 34 kg/dag (år 2024) till 25 kg/dag (mars 2025). 9 kilo mindre matsvinn per serveringsdag innebär ca 185 kg/månad eller nästan 690 måltider på en månad!
I skolor (åk 1–6) lyckades man halvera mängden överbliven lunchmat från ca 50 kg/dag (2024), till 25 kg/dag i mars 2025. Matsvinnet minskade med ca 345 kg/månad eller nästan 1 200 måltider/månad.
På Sursikbacken var serveringssvinnet nere i 1,5 procent i mars, medan tallrikssvinnet var 2,1 procent.
– Samarbete mellan kökspersonal och övrig personal på enheterna har stor betydelse. Det är otroligt vad de har åstadkommit, berömmer Monika Asplund, chef för kost- och städservice.
Så här ändrade serveringssvinnet (mat som skrapas bort av tallrikarna) i %:
Enhet | Serveringssvinn i % 2024 |
Serveringssvinn i % februari 2025 |
Serveringssvinn i % mars 2025 |
Mål i % år 2025 |
Daghem | 22,5 | 19,8 | 16,7 | 15 |
Skolor åk 1-6 | 14,9 | 8,6 | 11,6 | 10 |
Sursik, PG, YA | 2,7 | 8,6 | 1,5 | <5 |
Så här ändrade tallrikssvinnet (mat som lämnar över vid serveringen) i %:
Enhet | Tallrikssvinn % 2024 | Tallrikssvinn i % februari 2025 | Tallrikssvinn i % mars 2025 | Mål för tallrikssvinn % 2025 |
Daghem | 12,3 | 10,1 | 9,2 | 10 |
Skolor åk 1-6 | 5,8 | 3,3 | 3,5 | <5 |
Sursik, PG, YA | 7,8 | 3,3 | 2,1 | <5 |
Dessa knep har använts
- Enheterna meddelar om antal frånvarande barn/elever till köket dagligen, senast kl. 8.30.
- I daghemmen lägger personalen upp lite mindre portioner åt barnen. De äldre barnen får ta mat själva.
- Lärare har pratat med barn/elever om kampanjen och om hur man kan samarbeta för att minska matsvinnet.
- Mängden tallrikssvinn i gram/person har visats i lättförståeliga diagram
- Mat läggs fram på serveringslinjen efter hand. Mat som inte serveras kyls ner och värms upp nästa dag.
- Infoskylt vid serveringslinjen med texten: ”Ta bara så mycket mat som du orkar äta”
- Enheterna beställer mindre mängd mat från centralköket.
Kampanjen är avslutad, men kökspersonalen fortsätter att väga både serveringssvinn och tallrikssvinn i alla enheter och resultatet följs upp regelbundet.
Läs mer om kampanjen: Pedersöre minskar matsvinn i skolor och daghem.