Aktuellt Lyckad kampanj firas med glass – matsvinnet minskade
7.5.2025
Tre ispinnar i olika färger och former.

Lyckad kampanj firas med glass – matsvinnet minskade

Kampanjen för att minska matsvinnet i Pedersöres daghem, förskolor och skolor lyckades över förväntan. Därför bjuds det på glass i alla enheter torsdagen den 8 maj.

Kampanjen genomfördes 3.2–31.3 och hade som mål att engagera barn och unga, kökspersonal och övrig personal i kampen mot matsvinn. Nyckelorden var information, kommunikation och samarbete.

Så vad hände?

I daghemmen lyckades man minska mängden överbliven lunchmat från 34 kg/dag (år 2024) till 25 kg/dag (mars 2025). 9 kilo mindre matsvinn per serveringsdag innebär ca 185 kg/månad eller nästan 690 måltider på en månad!

I skolor (åk 1–6) lyckades man halvera mängden överbliven lunchmat från ca 50 kg/dag (2024), till 25 kg/dag i mars 2025. Matsvinnet minskade med ca 345 kg/månad eller nästan 1 200 måltider/månad.

På Sursikbacken var serveringssvinnet nere i 1,5 procent i mars, medan tallrikssvinnet var 2,1 procent.

– Samarbete mellan kökspersonal och övrig personal på enheterna har stor betydelse. Det är otroligt vad de har åstadkommit, berömmer Monika Asplund, chef för kost- och städservice.

Så här ändrade serveringssvinnet (mat som skrapas bort av tallrikarna) i %:

Enhet Serveringssvinn
i % 2024
Serveringssvinn
i % februari 2025
Serveringssvinn
i % mars 2025
Mål i % år 2025
Daghem 22,5 19,8 16,7 15
Skolor åk 1-6 14,9 8,6 11,6 10
Sursik, PG, YA 2,7 8,6 1,5 <5

 

 

Så här ändrade tallrikssvinnet (mat som lämnar över vid serveringen) i %:

Enhet Tallrikssvinn % 2024 Tallrikssvinn i %   februari 2025 Tallrikssvinn i %   mars 2025 Mål för tallrikssvinn % 2025
Daghem 12,3 10,1 9,2 10
Skolor åk 1-6 5,8 3,3 3,5 <5
Sursik, PG, YA 7,8 3,3 2,1 <5

 

Dessa knep har använts

  • Enheterna meddelar om antal frånvarande barn/elever till köket dagligen, senast kl. 8.30.
  • I daghemmen lägger personalen upp lite mindre portioner åt barnen. De äldre barnen får ta mat själva.
  • Lärare har pratat med barn/elever om kampanjen och om hur man kan samarbeta för att minska matsvinnet.
  • Mängden tallrikssvinn i gram/person har visats i lättförståeliga diagram
  • Mat läggs fram på serveringslinjen efter hand. Mat som inte serveras kyls ner och värms upp nästa dag.
  • Infoskylt vid serveringslinjen med texten: ”Ta bara så mycket mat som du orkar äta”
  • Enheterna beställer mindre mängd mat från centralköket.

Kampanjen är avslutad, men kökspersonalen fortsätter att väga både serveringssvinn och tallrikssvinn i alla enheter och resultatet följs upp regelbundet.

Läs mer om kampanjen: Pedersöre minskar matsvinn i skolor och daghem.