
Elokuun ilmastovinkki: Kestävä ruoka
Ilmastoystävällisen ja kestävän ruoan syöminen on hyvä ilmastotoimi. Voit ostaa luomuruokaa, ostaa paikallisesti tuotettuja tuotteita tai raaka-aineita, syödä enemmän kasvisruokaa, syödä kausiruokaa, kasvattaa ruoka itse, poimia marjoja ja sieniä, kalastaa ja metsästää itse, käyttää syötäviä kasveja luonnosta, vähentää ruokahävikkiä syömällä tähteitä, valmistaa paljon ruokaa kerralla ja paljon muuta!
Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä. Luomuhedelmien tai -vihannesten ostaminen on myös ilmastotoimi!
Yksi vinkki paikallisesti tuotettujen tuotteiden löytämiseksi on käydä REKO:ssa, jossa voit ostaa suoraan tuottajalta. REKO-renkaat kokoontuvat yleensä yhden tai kahden viikon välein ja tarjoavat tuotteita. REKO-renkaan paikallisesta Facebook-ryhmästä näet, mitkä tuottajat ovat tulossa ja tilaat mitä haluat ostaa, jolloin myyjä tietää kuinka paljon hänen on tuotava. Usein hän tuo hieman ylimääräistä. Etuina on, että tiedät tarkalleen mistä tuote on peräisin. Voit myös kysyä miten se on tehty eikä sitä ole kuljetettu pitkiä matkoja. Pietarsaaren alueella on myös itsepalvelukioskeja, joissa myydään paikallisia tuotteita, kuten vihanneksia, munia, lihaa, hunajaa, jauhoja ja leivonnaisia.
Elintarvikkeiden hintojen noustessa monet ihmiset yrittävät vähentää ruokamenojaan. Ilmastoystävällisten valintojen tekeminen ruokaa ostettaessa ja valmistettaessa voi myös tehdä siitä halvempaa. Ruotsinkielisellä verkkosivulla ”Portionen under tian” tarjoaa 5 vinkkiä. Siinä mainitaan esimerkiksi, että proteiini on usein kallein ruoan lähde, joten käyttämällä enemmän palkokasveja voi säästää paljon. Palkokasvit ovat halpoja, ilmastoystävällisiä sekä terveellisiä ja ravitsevia. Marttaliitolla on myös reseptipankki ilmastoystävällisistä resepteistä verkossa.
Seuraa satokauden kalenterin avulla, mitkä viljelykasvit ovat sesongissa. Se kertoo, mitkä hedelmät, juurekset ja vihannekset ovat sesonkiaikaa kussakin kuussa. Kalenteri sisältää myös muita hyödyllisiä vinkkejä kausikasveista. Pidä silmällä täällä, kun on aika vaihtaa almanakka: Sesongissa nyt - Satokausikalenteri
Onnea kestävän ruoanlaiton kanssa!