Aktuellt Föreningsgalan premierade kultur- och idrottsgärningar
27.1.2023
Carina Rönnlund, som fick Pedersöreklockan, står med blommor och diplom i hand framför en vägg med Föreningsgalans logo.

Carina Rönnlund fick Pedersöreklockan. Foto: Dennis Rönngård

Föreningsgalan premierade kultur- och idrottsgärningar

Föreningsgalan i Pedersöre kunde ordnas som en fysisk fest med prisutdelning i Essegården i år. Kulturpriset Pedersöreklockan gick till Carina Rönnlund.

Kulturhuset Ax premierade också årets eldsjäl, årets ungdom, årets idrottare, årets arrangör och årets förening 2022 samt många framgångsrika idrottare.

Festen hölls på fredag kväll den 27 januari.

Pedersöreklockan 2022: Carina Rönnlund

Prismotivering: Kulturpriset Pedersöreklockan tilldelas en person som brinner för föreningslivet och de möjligheter som det ger.

Årets pristagare har engagerat sig i landsbygdsutveckling i både ett lokalt och regionalt perspektiv. Pristagaren har engagerat sig i byns ungdomsverksamhet, för friidrotten, för nyanlända, för sin by men också för Pedersöre som helhet. Hon är därtill politiskt aktiv och engagerad i folkhälsan.

Föreningsarbete är en laginsats och ensam har man begränsade resurser. Men alla föreningar behöver en driven kraft som kan samla föreningen kring olika åtgärder och insatser. Med mod och en stark vision har årets pristagare varit i nyckelroll när ett nytt föreningshus tagit form i Bennäs. 

Genom sitt engagemang har årets pristagare bidragit till att bevara och synliggöra Bennäs bys historia. Och tack vare hennes driv har två föreningar haft modet att satsa och bygga en ny mötesplats för Bennäsborna.

Pedersöreklockan 2022 tilldelas Carina Rönnlund.

Årets idrottare: Nathalie Blomqvist

Prismotivering: Årets idrottare har under året representerat Finland och Pedersöre på de stora arenorna. Hon har med sitt fina driv i steget lyckats kapa sekunder och nått framgångar både på löpbanan och i terrängen. Årets idrottare har tagit NM- och FM-guld under året och slagit det 50 år gamla rekordet för 22-åringar på 1 500 meter. Det blir spännande att se vad framtiden för med sig för denna unga och lovande idrottare.

Årets arrangör: Organisationskommittén för veteran-FM (IK Falken)

Prismotivering: Årets arrangör har igen visat att de besitter en kapacitet att ordna stora arrangemang, som kräver otaliga talkotimmar, förberedelser och insatser. Med ledordet ”värdighet” blev arrangemanget en upplevelse för både de aktiva och publiken. Arrangemanget hyllades nationellt och arrangören kan vara stolta över att de satte hela Pedersöre på kartan.

Årets eldsjäl: Gun Inborr

Prismotivering: Gun Inborr är en person som ställer upp och jobbar i kulisserna i flera föreningar och framför allt för sin hemby, Forsby. Som kassör och bokförare i Pedersöre pensionärsförening, Pedersöre Sfp, Forsby Hembygdssällskap, Forsby på Toppen och bykyrkan är hon en viktig del i att föreningarnas verksamhet löper smidigt. 

Årets förening: Lillby uf

Prismotivering: Årets förening är en livskraftig förening med många, framför allt unga, aktiva. Föreningen har målmedvetet arrangerat danser men man har också haft modet att göra betydande ekonomiska satsningar på artister som lockar en stor publik. Verksamheten har växt gradvis och idag ordnar föreningen årligen kommunens största musikevenemang, Klackenparty.

Klackenparty engagerar många i Lillby, oberoende ålder, och föreningen har byggt upp ett stort nätverk av talkoarbetare. Utöver danserna är Liitto och Klacken en viktig mötesplats i Purmo.

Årets ungdom: Hugo Forsman

Prismotivering: Priset tilldelas Hugo Forsman för fina prestationer inom foto och videoproduktion.

Hugos intresse för fotografering och videofilmning fick en boost i  då han gick i  Sursik skola och fick möjlighet att delta i tävlingen ”Ung företagsamhet”. Han var tillsammans med sin vän Anton Lehto och tävlade i Vasa. De vann och gick vidare till finalen i Helsingfors. Där fick de priset för bästa företagspresentationen. Detta var år 2016. Ett år senare bildade de tillsammans företaget Lentusfilm. Hugo var då endast 16 år. Företaget är känt för sina fina videofilmer från olika evenemang. Denna dokumentation är en viktig kulturgärning.

Hugo tog sedan merkonomexamen och utbildningen har kommit väl till pass som företagare.

Hugo har alltid varit energisk och målmedveten och det har gjort att han har blivit duktig på det han har företagit sig. Förutom fotografering har han har tränat redskapsgymnastik och även synts i fotbollssammanhang.

Hugo har med sin målmedvetenhet visat att det är möjligt för Pedersöreungdomar att bli kända och kunna ha hela världen som arbetsfält om man verkligen brinner för sin sak.

Han är en bra förebilder för många barn och ungdomar.

Premierade medaljörer

GULD

Nathalie Blomqvist (IK Falken), FM-guld terräng 4 km, FM-silver inomhus 3 000 m, NM-guld terräng.

Agnes Kulla (Pietarsaaren Ju-Jutsu), FM-guld Hokutoryo Ju-jutsu juniorer.

Ramona Still (Pietarsaaren Ju-Jutsu), FM-guld Hokutoryo Ju-jutsu juniorer.

Lucas Knuts (Nykarlebykraftklubb), FM-guld bänkpress, NM-brons bänkpress.

Anne Söderlund (Armsport Esse), EM-guld senior och master (vänster hand), EM-silver senior och master (höger hand), FM-guld master (vänster+höger).

Ida Wiklund (Armsport Esse), FM-guld senior (vänster+höger).

Mika Forsén (Armsport Esse), FM-guld, grandmaster (vänster+höger).

Christoffer Envall (IK Falken), FM-guld på 100 m, 200 m och 400 m (veteran-FM H30).

Patrik Sandell (IK Falken), FM-guld 100 m och 400 m häck (veteran-FM H50), FM-brons kula (veteran-FM H50).

Björn Sandler (IK Falken), FM-guld 5 000 m och 1 500 m (veteran-FM H30).

Kristoffer Sandell (IK Falken), FM-guld 100 m häck och 400 m häck (veteran-FM H40).

Frans Häggblom (IK Falken), FM-guld längd (veteran-FM H35), FM-silver tresteg (veteran-FM H35).

Marjo Ena (IK Falken), FM-guld på rullskidor skate- och klassisk stil (D55), FM-brons 1 500 m (veteran-FM D50).

Tommi Tommiska (IF Åland), FM-guld diskus (veteran-FM H50).

Tommy Gädda (Jeppis Functional Fitness Athletes ry), FM-guld i functional fitness (H35–39).

Petra Thodin (Vasa simsällskap), FM-guld simning 50 m fjäril, 50 m fritt, 100 m fjäril (kortbana master-FM) 50 m fjäril, 50 m fritt, 100 m fritt, 100 m fjäril (långbana master-FM), FM-silver 100 m fritt, 100 m medley, 50 m rygg (kortbana master-FM), 50 m rygg (långbana master-FM).

Gunilla Björklund (IK Falken), FM-guld (natt-FM D70).

SILVER

Emma Thodin (Vasa simsällskap), FM-silver simning 100 m medley (master FM kortbana 25–29 år), FM-brons simning 100 m rygg och 50 m rygg (kortbana 25–29 år) 100 m rygg (långbana 25–29år).

Rasmus Huhtamäki (Pietarsaaren hiihtäjät, Seinäjoen Hiihtoseura), EM-silver cykelorientering, stafett H17 FM-silver, skidskytte sprint och normaldistans H17.

Andrej Lindqvist (Armsport Esse), FM-silver master (vänster).

Esa Pouttu (Armsport Esse), FM-silver grandmaster (vänster+höger).

Niklas Wik (IK Falken), FM-silver cykelorientering medel och lång (H35).

Sören Jansson (IK Falken), FM-silver orientering (natt-FM H40).

Pia Sjölind (IK Falken), FM-silver diskus (veteran-FM D45).

Mohammad Emran (Jeppis Badminton), FM-silver badminton (senior FM + 50 mixdubbel)

BRONS

Emil Jansson (IK Falken), FM-brons orientering långdistans (H20).

Agnes Liljeqvist (Gamlakarleby IF), FM-brons landsvägscykling (F16).

Valter Joensuu (IK Falken), FM-brons terränglöpning 6 km (H19).

Isak Liljeqvist (Gamlakarleby IF), FM-brons XCO (H18).

Anki Vikström (JFK Agility), FM-brons agility, hall-FM, lag.

Lina Lindfors (IK Falken), FM-brons skidorientering, långa FM (D35).

Susann Berg (IK Falken), FM-brons, ultralöpning.

Ole Sundqvist (IK Falken), FM-brons viktkastning (veteran-FM H70).

Jörgen Backlund (IK Falken), FM-brons, längdhoppning (veteran-FM H80).

Åke Tarvos (IF Pedersöre pojkarna), FM-brons bangång, 5 000 m (veteran-FM H75)