fiskeKalastus

Pedersörestä urheilukalastaja löytää helppopääsyisiä ja viihtyisiä kalapaikkoja. Kalamatkalle voi lähteä aivan tavallisena arkipäivän iltana, tai viikonlopulla voi viettää kokonaisen päivän kalastastuksen parissa.

Ja kala kyllä nappaa ympäri vuoden! Täällä voi onkia ja pilkkiä tai kokeilla virvelikalastusta ja perhokalastusta.

Kalastusesitteen sekä 7 sillan saariston urheilukalastuskartan voit ladata tästä.

Kalastuspaikkoja löytyy pitkin Ähtävänjokea sekä Purmossa Mosavatten- ja Stipik-järviltä. Kaikkiin näihin paikkoihin pääsee autolla.
 

Ähtävänjoki

Tässä kauniissa joessa on toteutettu kalatalouden elvyttämistoimia, ja vesistön kalastus on jaettu kahden kalastuskunnan kesken.

Över- och Ytteresse delägarlag hoitaa Långforsin voimalaitokselta Finnholmin kylässä sijaitseviin Oxhål-koskiin asti ulottuvat vedet. Tällä matkalla on monia hienoja koskia, mm. Fors-Gers, Maansfors ja Pössfors. Kosket sopivat mainiosti niin virvelikalastukseen kuin perho-ongintaankin. Taimenta ja harjusta istutetaan joka vuosi ja joessa on luonnollisesti ahventa, haukea ja särkeä.
Över- och Nederlappfors fiskelagin vedet jatkuvat Oxhål-koskien jälkeen ja päättyvät Evijärven kunnan rajalle; tämä on vaihteleva matka monine koskineen. Tänne on usean vuoden ajan istutettu taimenta ja jossain määrin myös harjusta.

Valitettavasti veneiden vesillelaskupaikkaa ei ole. Hjulforsissa on soutuvene, jonka saa vuokrata hintaan 5 euroa/vrk. Hjulforsissa kalastusta on rajoitettu, niin että se on sallittua lauantaista klo 20.00 keskiviikkoon klo 24.00 asti.

Mosavattnet

Mosavatten on erämaajärvi, johon on istutettu kirjolohta. Järvi on urheilukalastajien ympärivuotisessa käytössä. Täällä voi harrastaa mato-ongintaa, virveli- tai perhokalastusta sekä talvella pilkkiongintaa. Ympäri järveä on rakennettu laitureita ja pitkospuita. Kalavesien hoidosta vastaa Purmo Fiskelag.


Stipiksjön

Erämaajärvi, joka on tarkoitettu vain perho-ongintaa varten. Järvi sijaitsee kävelyetäisyydellä tieltä (n. 600 m), ja se on oikea paratiisi perho-ongintaa harrastavalle erämaanystävälle. Stipik-järvi kuuluu Purmo Fiskelagin vesistöihin.

Seuraavat kalastuslain säännökset ovat voimassa koko vuoden:

-kaikilla 18 vuotta täyttäneillä tulee olla hallussaan Suomen valtion kalastuskortti (voidaan lunastaa postissa)
-taimen on rauhoitettu kutuaikana 10.9.-16.11.
-mato-onginta on kielletty koskissa
-harjuksen alamitta on 30 cm
-purmotaimenen alamitta on 35 cm.

Lisätietoja antavat:

Över- och Ytteresse delägarlag: Sten Pettersson, puh +358 (0)6 7662 486, +358 (0)40 7042 866
Över- och Nederlappfors fiskelag: Jens-Ove Hedman, puh. +358 (0)6 7665 164, 0 358 (0)50 5983 131
Purmo fiskelag: Peter Antus, puh. + 358 (0)6 7272 181, +358 (0)50 3748 214.

Luonto-opas Mattias Kanckos

Esse Å:s sportfiskare