Sursikelever skrev brev – och fick svar av presidenten

IMG 2983
Benny Wärn håller i brevet som klass 9D i Sursik skola fick från republikens president Sauli Niinistö.

Klass 9D i Sursik skola fick ett brev nyligen. Kuvertet var märkt med den officiella lejonsymbolen i guld – och avsändaren var Finlands president Sauli Niinistö.

Det är inte alla ungdomar som kan ståta med att brevväxla med republikens president. Men de 18 eleverna i klass 9D i Sursik har svart på vitt att presidenten kommunicerat med dem brevledes.

I slutet på augusti skickade de ett brev till presidenten och den 14 september damp svaret ner i Sursik skolas postfack.

Först trodde en del av klassen att det var ”fake news”, det vill säga att någon skojade. Men eleverna kunde konstatera att brevet var äkta – även om presidenten lämnat en del frågor okommenterade och en inbjudan obesvarad.

– Han svarade bara på hälften av elevernas frågor, säger Vivian Krokfors, lektor i samhällslära.

Brevet uppstod spontant under en lektion då eleverna höll på att läsa en artikel om presidenten. Krokfors kom på idén att eleverna kunde simulera olika frågor som de ville ställa till presidenten.

Ungdomarna skrev ner sina frågor på små lappar som Krokfors samlade in. Samtidigt fick hon en ny snilleblixt: Varför inte skriva ett brev till presidenten?

Gruppen valde ut sex av de arton frågorna. Sedan skrev Tim Krook med sin vackraste handstil ner en hälsning från klassen och kompletterade med frågorna. Klassen gratulerade presidenten på hans 70-årsdag i efterskott, och bjöd också in honom på kaffe.

– Sista timmen på torsdagar har vi alltid teaparty och det ville vi bjuda in honom till, säger Krokfors.

IMG 2973
Presidentbrevet.

I brevet tackar presidenten för gratulationerna. Han berättar bland annat att han inte drömde om att bli president som barn. Hans drömyrke var att bli sportreporter. Orsaken till att han ställde upp i presidentvalet var att han ville tjäna det allmänna goda. Han skrev också att arbetsdagarna fylls med många fina stunder och sällan liknar varandra.

President Niinistö önskade till slut alla elever en god fortsättning på hösten och ett lärorikt skolår.

– Men det är lite dåligt att han inte svarade på vår inbjudan om kaffe, säger Tim Krook.

Kanske de blir tvungna att skriva ett brev till, funderar eleverna.

Hannes Elvström kan tänka sig att skicka brev till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och be honom lugna ner sig.

– Han borde inte vara elak mot folket och låta dem leva mera fritt, säger Elvström.

USA:s president Donald Trump är en annan person som eleverna kunde tänka sig att kontakta. Hans mur mot Mexiko är onödig tycker Elvström.

– Han kunde också logga ut från Twitter en stund, säger Tim Krook.

Text: Malin Henricson
Foton: Nathalie Lindvall