Tommy Olin saa Pedersören kulttuuripalkinnon 2018

Atommyolin2
Tommy Olin saa Pedersören kulttuuripalkinnon 2018.

Pankinjohtaja Tommy Olin saa Pedersören kulttuuripalkinnon Pedersöre-kellon 2018. Se myönnetään tunnustuksena Olinin sitoutumisesta yhdistyselämään ja vankasta työstä paikallisen kulttuuriperinnön dokumentoitumiseksi.

Tommy Olin toimii luottamustehtävissä viidessä eri yhdistyksessä (Föreningen Fagerbacka Fäbodställe, Pedersöre Teater, Purmo lokalhistoriska arkiv, Samarbetsgruppen för de lokalhistoriska arkiven i Pedersöre ja Jakobstadsnejdens släkt- och bygdeforskare) ja hän hoitaa myös niiden vuosittaiset apurahahakemukset. Apurahat ovat pitkälti välttämättömiä yhdistyksien toiminnan ylläpitämiseksi.

Olin on muun muassa yksi Fagerbackan karjamajapaikasta vastaavan yhdistyksen perustajajäsenistä. Vuonna 1996 perustettu yhdistys on rakentanut ennalleen osan alkuperäisestä karjamaja-alueesta Purmossa. Fagerbacka-yhdistys järjestää vuosittain kesäjuhlan, jossa esitellään vanhanajan työmenetelmiä.

– Pidän paikallisen kulttuuriperinnön dokumentointia tärkeänä, ja Fagerbackan karjamajapaikka on konkreettinen esimerkki siitä, sanoo Olin, joka tällä hetkellä toimii yhdistyksen puheenjohtajana, sihteerinä ja kassanhoitajana.

Olin on myös suorittanut tohtorintutkinnon, jonka opinnäyte käsittelee yrittäjyyden edellytykset Purmossa vuosina 1945–1976.

Sen lisäksi hän on julkaissut useita teoksia paikallisyhteisön historiasta.

Hän kirjoitti myös Pedersöre Teaterin kesänäytelmän Frihetsdrömmar (Vapausunelmia), joka esitettiin Åliden-näyttämöllä vuonna 2017.

Tästä syystä Pedersören kulttuuri- ja liikuntalautakunta on myöntänyt Olinille Pedersöre-kellon. Palkinto jaetaan henkilölle tai aatteelliselle yhteisölle, joka on tehnyt merkittävää työtä kulttuurin alalla ja tällä tavoin rikastuttanut kunnan kulttuurielämää, ja joka on ahkeralla työpanoksellaan saavuttanut huomattavia tietoja omalla alallaan ja on aktiivisesti ja avoimesti jakanut tietojaan muille.
Olin pitää palkintoa kunniana.

– Kulttuurityö on luonteeltaan talkootyötä. En ole koskaan ajatellut, että saisin hyvitystä siihen käyttämästäni ajasta. Yhteiskunnallisen tunnustuksen saaminen tarkoittaa, että tehty työ ei ole mennyt täysin hukkaan, Olin sanoo.

Palkinto jaetaan Pedersören kulttuuritoimiston Vintermingel-tapahtuman yhteydessä Ax-kulttuuritalossa keskiviikkona 30. tammikuuta.

Teksti: Malin Henricson

Kuva: Jonas Thomén 

Osa Tommy Olinin julkaistuista kirjoituksista:

 • Det sociala kapitalets inverkan på företagande – En studie i förutsättningarna för företagande i Purmo 1945–1976. Väitöskirja, 2013.
 • Fagerbacka Fäbodställe, 2004.
 • Stenvatten och Österbacka nybyggarhemmans historia, 2003.
 • Purmo lantmannagille 100 år, 2002.
 • Purmo församlings lekmannatjänare och den kyrkliga förvaltningen 1775–1976, 2000.
 • Sisbacka hemman i Nederpurmo under 400 år, 1996.
 • Gravkultur i Purmo, 1994.

Luottamustehtäviä:

 • Föreningen Fagerbacka fäbodsställe, puheenjohtaja 1996–
 • Samarbetsgruppen för de lokalhistoriska arkiven i Pedersöre, puheenjohtaja, 2000–
 • Jakobstadsnejdens släkt- och bygdeforskare rf, puheenjohtaja, 2016–
 • Purmo lokalhistoriska arkiv, Nederpurmo, arkistonhoitaja, 1989–
 • Pedersöre teaterförening, talousvastaava, 1999–