Pedersöre osallistuu keskusteluun Pohjanmaan hyvinvointialueesta

Marina Kinnunen 3
Marina Kinnunen kuuntelee kuntien tahtotilaa oman sosiaali- ja terveydenhuoltonsa liittämisestä Pohjanmaan omaan sote-integraationmalliin.

Vaasan sairaanhoitopiiri selvittää Pedersören ja muiden pohjalaisten kuntien halukkuutta liittää sosiaali- ja terveydenhuoltonsa Pohjanmaan omaan sote-integraatiomalliin – mikäli hallituksen maakunta- ja terveydenhuoltouudistus ei toteudu.

Maan 22:sta sairaanhoitopiiristä kahdeksan on jo integroinut erikoissairaanhoitonsa ja sosiaali- ja terveydenhuoltonsa yhteen organisaatioon. Kokkolan seudulla toimiva kuntayhtymä Soite on maantieteellisesti lähin esimerkki Pedersören näkökulmasta.

Vaasan sairaanhoitopiiri harkitsee vastaavan mallin toteuttamista Pohjanmaalla, jos hallituksen uudistussuunnitelmat kompuroivat maaliviivalla. Sairaanhoitopiirin edustajat vierailevat marraskuun aikana kaikissa jäsenkunnissa ja kuuntelevat kuntien valmiutta osallistua uuden mallin kehittämiseen. Valmisteilla olevan mallin nimi on Pohjanmaan hyvinvointialue.

Marina Kinnunen, Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja ja sosiaali- ja terveydenhuollon muutosjohtaja Pohjanmaalla korostaa, että keskustellaan yhteisestä hankkeesta, jota sairaanhoitopiiri ei ohjaa yksin.

– Meillä ei ole selkeää mallia, vaan aloitamme puhtaasta pöydästä ja kuuntelemme, mitä kunnat haluavat. Jos keskusteluista syntyy uusi kuntayhtymä, kunnilla on päätösvalta, ei sairaanhoitopiirillä, sanoo Kinnunen.

Hän huomauttaa, että hallituksen uudistussuunnitelmat ovat vielä vireillä.

– Hallituksen mallissa kunnilla ei ole paljon sanottavaa. Lait ohjaavat toimintaa, sanoo Kinnunen.

Sairaanhoitopiiri uskoo kansallisen sote-uudistuksen alustaviin tavoitteisiin: Tasavertaiset palvelut kaikille suomalaisille.

– Kun ihminen on avun tarpeessa, perusterveydenhuollon palvelut eivät yleensä riitä. Monesti tarvitaan myös sosiaalihuollon apua, ja joissakin tapauksissa myös erikoissairaanhoidon palveluita. Jos meillä olisi yksi ja ainoa organisaatio, voisimme kehittää joustavampia prosesseja, Kinnunen sanoo.

Uuden integraatiomallin tavoitteena olisi tarjota vähintään yhtä hyvää hoitoa kuin nykyään, mieluiten parempaa.

Digi-tekniikka tarjoaa potilaille uusia vaihtoehtoja lääkärikäynnille. Kinnunen, joka ensisijaisesti edustaa Vaasan keskussairaalaa, sanoo, että piiri pyrkii tuomaan erikoissairaanhoitonsa kuntiin, digitaalisten apuvälineiden avulla.

– Potilas voisi istua omassa kotikunnassaan ja lääkäri esimerkiksi Vaasassa. Tämä ei ole keskittämishanke. Vaasaan ei haluta lisää potilaita, heille ei ole tilaa, sanoo Kinnunen.

Kinnunen laskee, että jouluun mennessä tai viimeistään helmikuussa tiedämme, toteutuvatko hallituksen uudistukset vai eivät. Jos uudistus menee läpi, hoitovastuu siirtyy maakunnalle vuoteen 2021 mennessä. Mikäli maakunta- ja terveydenhuoltouudistukset kaatuvat, sairaanhoitopiirillä on tiukempi aikataulu omalle sote-uudistukselle.
– Siinä tapauksessa pyrimme aloittamaan (Pohjanmaan hyvinvointialueen) toiminnan kehittämisen jo vuonna 2020.

Kinnusen mukaan Pedersören edustajat tulivat hyvin valmistautuneina keskusteluun viime perjantaina. Pedersörestä osallistuivat kunnanjohtaja Stefan Svenfors, talous- ja kehitysjohtaja Jan-Erik Backa ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Greger Forsblom.

Svenfors korostaa, että vielä löytyy paljon avoimia yksityiskohtia.

– Mutta keskustelu oli hyvä avaus, hän sanoo.

Pedersören kannalta on tärkeää luoda edellytyksiä suoraviivaiselle organisaatiolle, joka takaa hoitopalveluiden saatavuuden paikallisesti myös tulevaisuudessa.

– Olemme korostaneet, että haluamme säilyttää nykyisen palvelutason, sanoo Greger Forsblom.

Kun sairaanhoitopiiri on kiertänyt kaikissa kunnissa, järjestetään yhteenvetotilaisuus Mustasaaressa 29. marraskuuta.

Teksti: Malin Henricson
Kuva: Jonas Thomén