Pedersheimin kattiloissa kiehuu taas

pedersheimskoek 3019
Satu Mäkelä, emäntä Yvonne Nygård och Pernilla Fors viihtyvät uudistetussa keittiössä.

Pedersheimissä tehdään parhaillaan suurta peruskorjausta, joka antaa aihetta rakennusaikaisiin poikkeusjärjestelyihin.

Pedersheimin keittiö suljettiin seitsemäksi kuukaudeksi keittiöremontin takia. Syyskuussa henkilöstö pääsi muuttamaan takaisin laajennettuun ja uudistettuun keittiöön.

Keittiö, joka palvelee sekä vanhustalon asiakkaita että tiettyjä päiväkoteja ja kouluja, sulki ovensa helmikuussa. Rakennustyön aikana Pedersheimin asiakkaat saivat ruokansa Endivosta, kun taas Sursikin koulukeittiö valmisti päiväkotien ja koulujen lounaat.

Mutta nyt keittiöremontti on valmis. Muutama viikko sitten emäntä Yvonne Nygård ja hänen kollegansa ottivat uudistetun keittiön haltuunsa.

– Keittiö on nyt erittäin nykyaikainen, olemme kaikki tyytyväisiä, sanoo Nygård.

Lisärakennuksessa on nyt tilaa uudelle jääkaapille ja uudelle pakastimelle sekä siivousvarastolle. Keittiöpuolen laajennus käsittää yhteensä noin 100 neliömetriä.

Vanhainkodin asiakkaiden ruokasalin ilme on nyt uusi ja raikas ja tarjoilulinjaa on uudistettu.

Uudessa keittiössä on oma nurkkaus erikoisruokavalioille. Siihen ei aikaisemmin ollut tilaa.

Tiskitilaa on suurennettu, ja sähköjohdot, jotka aiemmin roikkuivat näkyvästi keittiössä, ovat kätevästi piilossa seinän takana.

– Meillä on myös uudet suuret kattilat, 200 litran kattila ja 80 litran kattila, Nygård sanoo.

pedersheimskoek 3026
Keittiössa on uudet, suuret kattilat.

Keittiö valmistaa arkisin koulujen lukuvuoden aikana noin 300 lounasannosta. Muina aikoina (aamuisin ja iltaisin) tehdään 50–55 annosta. Kun peruskorjaus on valmis ja kaikki asiakkaat palaavat Pedersheimiin evakuoinnin jälkeen, annosmäärä nousee noin 75:een.

Kun keittiö oli suljettu, leipä hankittiin paikalliselta leipomolta. Nyt kun keittiön henkilökunnalla on käytössään tarkoituksenmukaiset tilat, he leipovat itse Pedersheimin keittiössä.

– Leivomme sekä leipää että pullaa. Yritämme aina tarjota kotitekoisia ja laadukkaita tuotteita, sanoo Nygård.

Keittiö noudattaa kunnan ravitsemuspäällikön laatimaa ruokalistaa. Mutta koska Pedersheimissä valmistetaan ruokaa sekä lapsille että iäkkäille, ruokalajit sopeutetaan kohderyhmän mukaan.

– Voimme tehdä broilerinugetteja koululaisille ja valmistaa samalla muunlaista broileriruokaa Pedersheimin väelle. Jotkut syövät täytettyjä lettuja, toiset saavat jauhelihapaistoksia. Ainekset ovat samat, mutta teemme niistä hieman eri ruokalajeja, Nygård sanoo.

Keittiössä on seitsemän työntekijää. Heistä neljä tai viisi tulee aamuksi töihin, kun taas yksi henkilö hoitaa iltarutiineja. Viikonloppuisin miehistöä on vähemmän ja työn helpottamiseksi viikonlopun ruoka-annokset valmistellaan jo perjantaina.

Pedersheimin peruskorjaus on täysin valmis vasta vajaan vuoden kuluttua. Yvonne Nygård paljastaa, että ensi syksyksi suunniteltuihin avajaisiin panostetaan kunnolla.

– Pedersheim täyttää 40 vuotta ensi vuonna, joten suunnittelemme suurta juhlaa, Nygård sanoo.

Teksti: Malin Henricson

Kuvat: Nathalie Lindvall