Kiinteistönhoitajat ovat kunnan jokapaikanhöyliä

fastighetsskoetare torejan2 2414

Tore Sjöskog on kiinteistönhoitaja Jan Strömin ja koko kiinteistö-osaston esimies.

Kunnan kiinteistönhoitajat ovat jokapaikanhöyliä, jotka eivät koskaan tiedä, mitä työpäivä tuo tullessaan. Puhelinsoitto voi kääntää kaikki suunnitelmat päälaelleen.

Pedersören kunnassa on 14 vakituista kiinteistönhoitajaa, jotka huolehtivat kunnan noin 80 pääkiinteistöstä ja kunnan muista, usein pienehköistä, rakennuksista.

Kiinteistöissä on paljon erilaisia toimintoja – päiväkodeista ja kouluista vanhainkoteihin, asuintaloista teollisuushalleihin. Vanhainkodeissa on ympärivuorokautista toimintaa, mikä tarkoittaa, että kaiken myös pitää toimia 24/7 – eli koko ajan.

Kiinteistö-osaston esimiehellä Tore Sjöskogilla on kolmenkymmenen vuoden kokemus alalta. Hän tietää, että suunnitelmien muuttuminen kuuluu työkuvaan.

– Puhelinsoitto voi hetkessä muuttaa kaiken, hän sanoo.

Tämä on samalla osa työn viehätysvoima.

fastuighetsskoetare stroem 2429
Jan Ström on kiinteistönhoitaja Ala-Ähtävällä.

Yksittäisen kiinteistönhoitajan vastuulla on yleensä useita kiinteistöjä. Esimerkiksi Ala-Ähtävällä työskentelevällä Jan Strömillä on vastuullaan Diamanten-päiväkodin, Snäckan-erityispäiväkodin sekä Ala-Ähtävän koulun ja opettaja-asuntojen kunnossapito. Nämä rakennukset ovat kävelyetäisyydellä toisistaan, kun taas osa muista kiinteistöhoitajista hoitaa rakennuksia useassa kylässä.

Vastuualueet perustuvat mitoitus- ja suunnitteluohjelmaan, joka laskee kuinka paljon aikaa kunkin kiinteistön kunnossapito teoriassa vaatii.

Tänään Jan Ström yrittää selvittää, miksi pintavesi ei valu pois vaan muodostaa lammikoita koulun seinän vieressä.

– Putkessa on luultavasti hiekkaa, hän arvailee.

Hän ottaa myöhemmin yhteyttä Finells Transportiin, joka tulee avaamaan putket imuautolla.

Ström, kuten muutkin kiinteistönhoitajat, seuraa kiinteistöjen automatiikkaa matkapuhelimen tai tabletin kautta. Kiinteistönhoitajat voivat kauko-ohjata ilmanvaihtoa, valaistusta ja lukkoja. He käyttävät myös sähköistä raportointijärjestelmää, joka lähettää heille vikailmoituksia.

– Järjestelmän kautta opettajat voivat esim. ilmoittaa, että luokkahuoneen kattovalaisin vilkkuu, sanoo Sjöskog.

Siivoojat, jotka käyvät kaikki huoneet läpi työpäivänsä aikana, ovat myös nopeita havaitsemaan ongelmakohtia kiinteistössä.

fastighetsskoetare antfolk
Henrik Antfolk on työskennellyt kiinteistönhoitajana 30 vuotta.

Henrik Antfolk, joka toimii kiinteistönhoitajana Ähtävällä, voi 30 työvuoden jälkeen sanoa, että kädentaitoja tarvittiin aikaisemmin paljon enemmän. Nykyään tietokone on välttämätön työkalu.

– Mutta Esselundenin tukkoon mennyttä viemäriä ei voi avata tabletin kautta, hän sanoo.

Tabletilla ei myöskään voi laittaa ilmaa rollaattorin renkaisiin tai kiinnittää irronneita listoja päiväkodissa.

– Kiinteistönhoitajana sinun on oltava jokapaikanhöylä ja joustava, sanoo Antfolk.

Kiinteistönhoitajien täytyy joskus keksiä hätäratkaisuja käytettävissä olevilla apuvälineillä. Kun kupariputki vuotaa ja putkimiestä ei saa kiinni, ongelmaan on löydettävä vaihtoehtoisia ratkaisuja.

– Sitten täytyy paikata vuoto kumirenkaalla ja letkunkiristimellä, sanoo Antfolk.

Hän toteaa, että kiinteistönhoitajan työ on monin tavoin yksinäistä, mutta se ei välttämättä ole huono asia. Jokaiselle kiinteistönhoitajalle on nimetty kollega, jolle hän voi soittaa, kun hän tarvitsee apua. Antfolk soittaa Jan Strömille Ala-Ähtävällä.

– Me kiinteistönhoitajat pidämme kerran kuukaudessa palaverin. Se on hienoa, silloin meillä on mahdollisuus keskustella, sanoo Antfolk.

fastighetsskoetare bilenjpg
Tore Sjöskog istuu kiinteistö-osaston päivystysautossa.

Kun Antfolk lähtee töistä iltapäivällä, hän kääntää puhelut kiinteistö-osaston päivystyspuhelimeen. Tällä hetkellä kahdeksan kiinteistönhoitajaa jakaa päivystysvastuun, jokainen päivystää viikon kerrallaan.

– Kaikki hälytykset ja puhelut normaalin työajan ulkopuolella menevät päivystyspuhelimeen, sanoo Sjöskog.

Päivystäjä ajaa erikoisvarustetulla autolla päivystysviikon aikana. Autoon voi kiinnittää lumiaura ja takalevy, jotka helpottavat raskaiden työtehtävien suorittamista.

Teksti ja kuvat: Malin Henricson