Seikkailupäivillä opetellaan suomea leikiten

kiosken 3063
Forsbyn koulun rehtori Monica Käcko toimii kioskinmyyjinä.

Pedersöre kehittää uusia keinoja, joilla kannustaa oppilaita puhumaan suomea. Pilottiprojekti "Kieliseikkailu" koostuu teemapäivistä, jolloin oppilaat kuulevat ja puhuvat suomea – leikkisällä tavalla.

Kieliseikkailuun osallistuvat tänä vuonna Purmon koulun neljäsluokkalaiset, Överessen koulun viidesluokkalaiset ja Forsbyn koulun kuudesluokkalaiset.

He tapaavat erämaakeskuksen pihalla Lappforsissa projektin kolmantena seikkailupäivänä.

– Tänään kaikki puhuvat suomea, muistuttaa Forsbyn koulun rehtori Monica Käcko, kun oppilaat on jaettu ryhmiin.

Päivän teema on "Nyt syödään" ja se tarkoittaa, että oppilasryhmät käyvät eri asemilla, joilla he tutustuvat suomenkielisiin sanoihin ja ilmaisuihin ja oppivat käyttämään niitä. Mukana on myös Sursikin koulussa äidinkielenomaista suomea opiskelevia oppilaita, jotka ohjaavat ryhmät asemien välillä.

restaurang 3095
Ravintola erämaakeskuksessa on avattu.

Erämaakeskuksen suuri sali, keittiö ja kaksi pukuhuonetta toimivat kioskina, leipomona, ruokakauppana ja ravintolana. Ulkona mäen päällä olevassa grillikodassa paistetaan lettuja muurikka-pannulla ja maastossa on tietovisareitti, jossa oppilaat oppivat marjojen, hedelmien ja juureksien suomenkieliset nimet.

Tämä on projektin kolmas teemapäivä. Kaksi ensimmäistä järjestettiin keväällä ja neljäs ja viimeinen teemapäivä on tulossa marraskuussa.

Kaiken suunnittelun takana on kuusihenkinen työryhmä, joka koostuu Sursik-koulun sekä Purmon, Överessen ja Forsbyn koulun opettajista. Ryhmän tehtävä on keksiä keinoja, joiden avulla voidaan parantaa oppilaiden suomen kielen suullisia taitoja.

Pilottihankkeen päätyttyä on tarkoitus, että kieliseikkailusta tulee vakituinen osa kaikkien koulujen suomenkielen opetusta.

– Kokoamme materiaalipaketteja neljälle teemapäivälle, joita koulut voivat käyttää opetuksessaan, sanoo työryhmän jäsen Lena Kroksjö.

Hänen tehtävänsä on varmistaa, että Sursikin oppilaat puhuvat vain suomea keskenään sekä nuorempien oppilaiden kanssa tämän päivän aikana.

Cecilia Huhtalalle se ei ole ongelma. Hän puhuu suomea isänsä kanssa kotona.

– On hienoa olla täällä lasten kanssa ja puhua suomea heidän kanssaan. He oppivat varmasti jotain, Huhtala sanoo.

plaettar 3134
Vastapaistetut letut maistuvat sokerin kanssa.

Opettaja Siv Järvinen paistaa lettuja muurikka-pannulla ja kysyy samalla oppilailta, mitä he näkevät ympäristössä. ”Muurikka-pannu, kaasupullo, sokeria”, sanovat lapset.

– Saatte syödä sormin, sanoo Järvinen, kun hän tarjoaa lettuja oppilaille ja huomaa, että he alkavat etsiä ruokailuvälineitä.

flickorikiosk 3085
Oppilaat ostavat karkkia ja tarroja kioskista.

Erämaakeskuksen kioskissa Forsbyn koulun rehtori Monica Käcko jakaa leikkirahaa oppilaille ja kertoo heille kioskin valikoimasta. Oppilaat voivat itse päättää, mihin he kuluttavat rahansa: kaurakekseihin, karkkiin, mehuun tai tarroihin.

– Mitä saisi olla, Käcko kysyy kun kioski avaa.

Pikkukarkit maksavat 20 senttiä ja ne näyttävät olevan suosittuja.

Natalie Ainasoja on ostanut karkkia kioskista. Hänen mielestään teemapäivän ohjelma on hyvä.

– Täällä on hauskempaa kuin luokkahuoneessa, hän sanoo.

bageri 3075
Oppilaat leipovat kaurakeksejä leipomossa.

Kotitaloudenopettajat Monica Lytts-Mursu ja Yvonne Björk-Biskop auttavat oppilaita leipomaan kaurakeksejä leipomossa.

Zacharias Tallgren Överessen koulusta leipoo kaurakeksejä suomeksi ensimmäistä kertaa elämässään.

– Ähtävällä en kuule suomea koskaan. Joskus Pietarsaaressa, mutta sielläkin puhutaan enimmäkseen ruotsia, hän sanoo.

Pia Lönnqvist, joka toimii opettajana Purmon koulussa, toimii kauppiaana. Hän jakaa ruotsinkielisiä ostoslistoja oppilaille. Lasten tehtävä on löytää oikeat tuotteet tai raaka-aineet seinään kiinnitettyjen suomenkielisten lappujen joukosta.

– Emme käytä todellisia tuotteita, kuten maitopaketteja, koska niissä on myös ruotsinkielinen teksti, Lönnqvist sanoo.

eleveributik 3111
Lasten tehtävä on löytää oikeat tuotteet tai raaka-aineet seinään kiinnitettyjen suomenkielisten lappujen joukosta.

Hänen mielestään pilottihanke on onnistunut. Se vaatii paljon valmistelua ja suunnittelua, mutta tulos näyttää lupaavalta.

– Oppilaat ovat motivoituneita ja he kuulevat paljon suomea seikkailupäivien aikana, Lönnqvist sanoo.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti tiistaina että kaikkien koulujen viidesluokkalaiset osallistuvat kieliseikkailuun ensi vuonna. 

Teksti: Malin Henricson
Kuvat: Nathalie Lindvall