Blomqvistin taimisto vuoden yritys Pedersöressä

press1 leifblomqvistIMG 3
Blomqvist taimisto ja yrittäjä Leif Blomqvist saa Pedersören kunnan yrittäjäpalkinto 2018.

Blomqvistin taimisto saa vuoden yrittäjäpalkinnon Pedersöressä. Kahden sukupolven pyörittämässä perheyrityksessä myydään taimia paikallistasolla, harjoitetaan verkkokauppaa ja viedään tuotteita Ruotsiin, Norjaan, Venäjälle ja Islantiin.

Leif Blomqvistin kiinnostus puutarhakasveihin syntyi isoäidin marjapuutarhassa Kruunupyyssä. Isoäiti oli yksinhuoltaja ja kasvatti tulojaan myymällä marjoja.

– Pienenä poikana sain kuljeskella marjapuutarhassa maistelemassa ja kokeilemassa. Siitä se alkoi, Blomqvist sanoo.

Silloin kylvetty siemen on sittemmin saanut itää ja kantaa hedelmää. Tänä syksynä on kulunut 35 vuotta siitä, kun Blomqvistin taimiston toiminta pääsi toden teolla vauhtiin. Leif oli kuitenkin jo ennen sitä myynyt mustaherukkapensaita pienessä mittakaavassa Vaasan, Kokkolan ja Pietarsaaren toreilla.

– Myimme pensaita vanhan Ford Taunuksen takakontista, Blomqvist kertoo hymyillen.

Kun asiakkaat alkoivat kysellä muitakin marjalajikkeita, Blomqvist sai rohkeutta laajentaa toimintaa. Alussa marjapensaita viljeltiin noin puolen hehtaarin suuruisella alueella. Nykyisin taimitarha käsittää kahden–kolmen hehtaarin maa-alueen Lepplaksissa. Yrityksen tuoteluettelossa on tuhansia lajikkeita.

– Keskitymme hyötykasveihin ja ruusuihin, mutta yritämme myös kasvattaa epätavallisia perennalajikkeita ja tuoda ensimmäisinä markkinoille uutuuksia, Leif Blomqvist sanoo.

Blomqvist ja hänen henkilöstönsä pyrkivät aktiivisesti löytämään kestäviä lajikkeita, jotka sopivat pohjalaisiin oloihin. Omistautuneisuus ja kehittämistyö ovat syitä siihen, miksi Blomqvistin taimisto valittiin tänä vuonna Pedersören kunnan yrittäjäpalkinnon saajaksi. Alatuntemuksensa ansiosta Blomqvist on lisäksi saanut tunnustusta sekä kotimaisilla että kansainvälisillä messuilla.

Viimeisin innovaatio koskee punaista riippakoivua, jolle Blomqvist on saanut jalostusoikeudet.

– Tarkoituksena on risteyttää suomalainen punakoivu ja islantilainen riippakoivu, Blomqvist sanoo.

press2 DSC 4
Blomqvist taimisto on nykyään kahden sukupolven pyörittämä perheyritys. Leifin poika Davidilla on vastuu logistiikasta ja tavarantoimituksista.

Blomqvist odottaa lähipäivinä vieraita maailman isoimmasta taimitarhasta, joka on Kanadassa toimiva Bylands. Kanadalaisilla on sama filosofia kuin Blomqvistilla – painopiste on uusissa, talvenkestävissä ja syötävissä kasveissa.

– Edellytän, että teemme vaihtokauppaa. Ehkä Kanadassa viljellään kohta Huvitus-omenia, Blomqvist sanoo.

Verkkokaupan perustaminen kymmenen vuotta sitten oli tärkeä virstanpylväs yrityksen historiassa. Verkkomyynti kasvaa tasaista tahtia, ja useimmat asiakkaat – 80 prosenttia – tulevat Ruotsista. Blomqvistin mukaan menestys perustuu sekä asiakkaiden luottamukseen suomalaisia kasveja kohtaan että alempaan hintatasoon.

– Uskon, että olemme tunnetumpia Ruotsissa kuin Suomessa, hän sanoo.

Tukkumyynti on tärkein osa taimiston toimintaa. Lähes 50 prosenttia tuotteista menee vientiin. Blomqvistilla on jälleenmyyjiä paitsi Suomessa myös Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Tuotteita viedään satunnaisesti myös Islantiin.

Keväällä Blomqvistin taimisto sai myös fyysisesti jalansijaa Ruotsissa, kun yrityksestä tuli Uumajassa toimivan Smultronstället-kauppapuutarhan enemmistönomistaja. Siellä kyseessä on yksinomaan vähittäismyynti suoraan asiakkaille.

Tehtävään paneutunut henkilöstö ja tyytyväiset asiakkaat innostavat Blomqvistia jatkamaan ja kehittämään yritystä. Suuri osa työstä on asiakkaiden neuvomista ja auttamista. Asiakkaiden neuvominen on myös ollut kannustimena Blomqvistin julkaisemissa viljelykirjoissa.

– Iloiset ja myönteiset asiakkaat rohkaisevat. Asiakkaat tulevat usein tänne näyttämään kuvia onnistuneista hankkeista, Blomqvist sanoo.

Yrityksessä on meneillään sukupolvenvaihdos. Leif Blomqvistin lapset Melissa ja David ovat nykyään yrityksen osakkaita. David tuli mukaan toimintaan kokoaikaisesti kolme-neljä vuotta sitten ja hänellä on vastuu logistiikasta ja tavarantoimituksista.

Blomqvistin taimisto

Yrityksen perustaja Leif Blomqvist, 61 v.

Koulutukseltaan taimistopuutarhuri.

Yritys työllistää korkeasesonkina n. 30 henkeä.

Leifin lapset Melissa ja David ovat nykyään osakkaita ja yrityksessä ollaan toteuttamassa sukupolvenvaihdos.

Yritys viettää 35-vuotisjuhlaansa omenaviikonlopun yhteydessä 8.-9. syyskuuta.

Ottaa vastaan Pedersören kunnan yrittäjäpalkinnon kunnan yrittäjäillallisella Purmon koululla 29.8.2018.