Taideprojekti Axåkers skolan yhteydessä

Haemme taiteilijaa

Pedersöre rakentaa Pännäisiin uuden koulun nimeltä Axåkers skola. Uuteen kouluun halutaan julkinen taideteos. Kiinnostaako sinua suunnitella ja toteuttaa yhdessä koulun käyttäjien kanssa aktivoiva ja osallistava taideteos?

Taideteos sijoitetaan ulos koulun aukiolle. Taiteilijan tulee käyttää työssään koulun sisäpihalle suunniteltua portaikkoa. Portaiden tulee olla osa taideteosta joko kokonaan tai osittain. Portaiden toimivuus on kuitenkin tärkeää koulun oppilaille, ja se tulee siksi ottaa huomioon suunnittelussa.

Kestävyys ja turvallisuus ovat tärkeitä. Taideteoksen tulee olla sään- ja tuulenkestävä sekä turvallinen kaikille alueella liikkuville. Taiteilijan tulee osallistua myös valaistussuunnitteluun ja vastata siitä, että taideteoksen rakennuspiirustukset ovat saatavilla hyväksymistä varten sovitun aikataulun mukaisesti. Taideteoksen suunnittelu määrittää rakennuspiirustusten tarpeen. Hanke toteutetaan osittain yhdessä ulkoalueista ja porrasrakennelmasta vastaavan rakennusurakoitsijan kanssa.

Alueen asemapiirros, PDF, 2,4 MB

Julkisivupiirustukset, PDF, 548 KB

Hakuprosessi

Taiteilija/taiteilijat ilmoittavat kiinnostuksestaan hankkeeseen vapaamuotoisella hakemuksella. Hakuprosessissa ei edellytetä yksityiskohtaisia luonnoksia tai suunnitelmia. Eduksi on kuitenkin, jos taiteilija voi kertoa visionsa hankkeesta.

Hakemuksessa tulee vastata seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten taideprosessissa voidaan luoda vuoropuhelua koulun oppilaiden kanssa?
  • Miten julkiseen tilaan tehdään kestävä taideteos?

Taiteilijan tulee myös liittää hakemukseen mahdollisia referenssejä aiemmista taidehankkeista, joissa hän on ollut mukana tai joita hän on itse toteuttanut. Hakemukseen tulee liittää myös CV ja kuvamateriaalia.

Hakemus toimii pohjana taiteilijan valinnassa, mutta taiteilija ei ole sidottu toteuttamaan visiotaan vaan lopullinen taideteos tehdään vuorovaikutuksessa oppilaiden ja tilaajan kanssa. Taiteilijan tulee kyetä työskentelemään ruotsiksi oppilaiden kanssa. Hankkeen budjetti on vahvistettu, ja sekä valmistuskustannukset että taiteilijan palkkio sisältyvät siihen. Hankebudjetti on 25 000 €.

Taiteilija sitoutuu myös työskentelemään rakennushankkeen aikataulun mukaisesti ja tekemään yhteistyötä rakennusurakoitsijan kanssa rakennusvaiheessa. Työtä helpottaa, jos taiteilijalla on ymmärrys tai aiempaa kokemusta siitä, miten julkisen taideteoksen pystyttäminen toteutetaan. Hankkeen aikataulu on tiukka, ja hankkeesta kiinnostuneiden tulee olla tietoisia siitä.

Alustava aikataulu:

  • Syyskuu: Taiteilijan valinta
  • Lokakuu–marraskuu: Taiteilijan työprosessi, yhteistyö koulun oppilaiden kanssa
  • Joulukuu: Luonnoksen esittely tilaajan edustajille
  • Tammikuu/helmikuu 2023: Taideteoksen luonnosten/projektikuvauksen hyväksyminen
  • Huhtikuu: Ulkotyöt alkavat Axåkers skolalla. Taideteoksen pystytys alkaa samanaikaisesti.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus sekä referenssit ja CV osoitteeseen kirjaamo@pedersore.fi viimeistään 22.8.2022. Pyydämme hakijaa tarvittaessa täydentämään hakemustaan tai tulemaan haastatteluun.

Lisätietoja hankkeesta antaa kulttuuripäällikkö Ulrika Stenmark, ulrika.stenmark(at)pedersore.