Finland 100

Stort tack till alla som bidrog till att jubileumsåret kunde firas på ett mångsidigt och roligt sätt. Vi gjorde jubileumsåret tillsammans.

Urval ur kulturavdelningens program:

I april ordnades En hel kvinnodag - starka kvinnor i Finland 100 år med festprogram i Anderssénsalen. MI arrangerade en rad föreläsningar relaterade till Finland 100.

Den 9 september firades Festdag för alla på Sursikbacken. Festdagen var en gemensam satsning där framförallt kulturavdelningen och utbildning och småbarnspedagogiken gjorde ett stort arbete och ordnade en festdag för Finland 100 år, Pedersöre kommun 40 år och Sursik skola 50 år. 1300 skolelever uppträdde för en stor publik och uppskattningsvis deltog 3500 kommuninvånare i festen. Många föreningar bidrog också till ett lyckat program och presenterade sin verksamhet med aktiviteter och information.

Året avslutades med den nyskrivna föreställningen  En kärlekshistoria, Pedersöre - våtmarksområdet med manus och i regi av Lilian Pettersson och koreografi av Ida Holmlund.

Vi får följa med ett liv i ett föränderligt, ständigt förnyande förnyande, alltid framåtsträvande Finland.
Ett liv i en liten by du tycker är väldigt bekant.
Känner jag den här människan?
Ja, högst antagligen.
Kanske det till och med är en spegling av just dig, som du var, är eller blir.

På scenen stod skådespelande, dansande och sjungande elever från Sursik och PG. Övriga medverkande var skolorkestern under ledning av Leena Ray samt Pedersöre Sångkör och Pedersöre blåsorkester under ledning av Mikael Björklund. För scenografin stod elever under ledning av Jerker Ohls.

 

Finland100