Utterledens vandringsmaraton

Kulturavdelningen har sedan 2014 ordnat ett vandringsmaraton veckan efter midsommar. Vandringsmaraton går längs med Utterleden och sträckan är ca 53 km. Deltagarna väljer om de vandrar eller springer hela sträckan under en dag. De vandrare som inte vill gå hela sträckan under en dag erbjuds möjligheten till övernattning i eget tält. Dag ett vandrar deltagarna ca 27 km till Sexsjön och övernattningsplatsen för att sedan fortsätta resterande sträcka till mål dag två.

De som deltagit i Utterledens vandringsmaraton har varit mycket nöjda med evenemanget och kringliggande service. Det är enkelt att delta och en motionär med god grundkondition kan genomföra vandringen. Utterledens vandringsmaraton är ett bekvämt sätt att uppleva en fin vandringsled.  

Utterledens vandringsmaraton ordnas i mitten av veckan och 270 löpare och vandrare deltog 2016. Antalet övernattare är begränsad till ca 25 tält.

Övernattare vid Sexsjön. Foto: Johanna Överfors

Allmän info:

Vandringen är ingen tävling utan ett tidlöst evenemang där deltagarna väljer i vilket tempo de tar sig fram. Alla deltagare hämtar sin startnummer vid skidstugan i Lappfors. Här lämnar du in extra utrustning och åker sedan buss till starten i Överpurmo. Varje startgrupp egen buss och startiderna varierar. Målgång är vid skidstugan i Lappfors. Under vandringen finns proviant på fem stationer (Kalisjön, Nars, Sexsjön, huvudsjön, Kiisk). Alla deltagare uppmanas att ha med egen vattenflaska och energybars (eller annan snabb energi) för att orka mellan stationerna. Tävlingsarrangören har inte försäkrat deltagarna, egen fritidsförsäkring rekommenderas. Övernattare sover i eget tält vid Sexsjön (Stövarklubbens jaktstuga). Vid Sexsjön serveras även sopplunch till alla deltagare.  

Deltagaravgifter och anmälningstider meddelas i januari. I deltagaravgiften ingår: busstransport till starten, proviant vid vätskestationerna, varm sopplunch vid Sexsjön, kaffe vid målgång samt möjlighet till bastu i skidstugan. För övernattarna ingår även kvällsbit samt morgonmål i deltagaravgiften.

Notera att ju tidigare du anmäler dig, desto förmånligare startavgift.

Är du nyfiken på tidigare tidigare vandringsmaraton? Här kan du läsa mera om vårt vandringsmaraton 2014.  Instagram: #utterledenvm15, #utterledenvm16, #utterleden2014,  #utterleden, #saukonreitti

Finns det frågor om arrangemanget kontakta kulturbyran@pedersore.fi eller ring 7850 284 

Samarbetspartners och medarrangörer är IK Falken, Lostugeföreningen, Folkhälsan (Purmo), Över-Nederlappfors byaråd och Kiisk byahemsförening