Treier coachade företagare: Lär er bygga vinnande team

foretagarmiddag2018 1184
Företagarmiddagen 2018 samlade 162 personer till Purmo skola.

Den mentala tränaren Christoph Treier utmanade företagarna att tänka som toppidrottare för att nå framgång när han föreläste under kommunens företagarmiddag 29 augusti.

Den traditionella företagarmiddagen samlade 162 personer runt borden i Purmo skola på onsdagskvällen.

Kommundirektören Stefan Svenfors, som tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Greger Forsblom och ekonomi- och utvecklingsdirektören Jan-Erik Backa delade ut företagarpriset, konstaterade att det är utmanande att hitta nya superlativ för att beskriva de framgångsrika företagen i Pedersöre.

– Vi har aktiva och orädda företag i kommunen och vi är oerhört stolta över dem och deras företagsamhet, sade Svenfors.

blomqvist holmaeng 1177
Årets företagare Leif Blomqvist med kommunfullmäktiges ordförande Johanna Holmäng.

Årets företagarpris gick till Blomqvist plantskola i Lepplax. Grundaren Leif Blomqvist ville inte ta åt sig hela äran för utmärkelsen. Han lyfte fram trogna anställda, Nina Forsman och Anette Engström, som båda jobbat över 20 år i företaget.

– På senare tid har min son David kommit med både som aktieägare och som anställd. David har gjort mitt liv lättare och enklare, speciellt fysiskt. Det märks i att kostymen krymper lite varje år, sade Blomqvist.

treier 1223
Christoph Treier pratade om framgångsfaktorer.

Den mentala tränaren Christoph Treier var engagerad som inspiratör. Han tränar ett sjuttiotal toppidrottare av vilka 22 har vunnit VM-guld eller OS-guld. Han menar att företagare kan dra nytta av att tänka som elitidrottare. Treier nämnde fem guldnycklar: den fysiska träningen, bra teknik, att ha ett stödteam, målsättningar och mental styrka.

Översatt i företagstermer tog Treier fasta på ledarskapet. Han poängterade att tiden för den kontrollerande chefen är över.

– En chef som vill kontrollera sina arbetstagare tolkas som misstroende. Tvärtom innebär coachande ledarskap att chefen gör allt för att hjälpa sina medarbetare att lyckas, sade Treier.

Han uppmanade också företagen att bygga vinnande team. När det kommer nya anställda in i ett arbetslag skapar det lätt obalans. De första veckorna är en smekmånad när alla är snälla mot varandra och undviker konflikter.

– Om man är en bra chef ser man till att det uppstår situationer då alla inte är ense. Att arbetarna vågar säga sin åsikt och chefen kan reda upp konfikter skapar förtroende, sade Treier.

Han använde fotbollslaget Bayern München som exempel. På den fjärde träningen med en ny tränare började två spelare slåss. Tränaren avbröt träningen och tog spelarna till omklädningsrummet där de fick lugna ner sig. Sedan började de prata. Resultatet blev att spelarna fick respekt för tränaren.

– Ni ska vara glada om ni har medarbetare som vågar ifrågasätta. Det innebär att ni skapat ett sådant arbetsklimat som gör att folk vågar säga sin åsikt, sade Treier.

Att ha en bra produkt som ingen vet om är en mardöm för företag. Enligt Treier ska man utforma sin reklam så att den inte kopplas i hop med försäljning.

– Gör en annons som hjälper kunden och ger information utan att det kopplas ihop med försäljning, sade Treier.

Det lönar sig också att ha en tydlig försäljningsstrategi och ta vara på medarbetarnas individuella styrkor. Att alla jobbar på samma sätt är inte produktivt. I stället ska man låta dem som är duktig på kundsamtal sköta den biten, medan en annan är bäst på att hitta potentiella kunder.

– Om kraven är högre än din kompetens går det dåligt. Samma sak gäller om du har större kompetens än jobbet kräver – då blir det tråkigt, sade Treier.

Som avslutning uppmanade Treier företagarna att skilja på sig själva som privatperson och rollen som företagare.

– Kom i håg att vi har ett värde oberoende av vad vi presterar. Det är skillnad på vad du är och vad du gör. Vi får inte identifiera oss med våra företag, sade Treier.

Under kvällen uppträdde också duon Alva Nygård och Sebastian Holmgård med musik. Uffes mat och café tillredde matbuffén och Purmo hem- och skola hade bakat äppelkakan som severades som efterrätt.

Text & foto: Malin Henricson, informatör