Nu puttrar grytorna i Pedersheims kök igen

pedersheimskoek 3019
Satu Mäkelä, husmor Yvonne Nygård och Pernilla Fors trivs med jobbet i det nyrenoverade köket.

Köket i Pedersheim har varit stängt i sju månader medan köket har renoverats. I september flyttade kökspersonalen in i förstorade och moderniserade arbetsutrymmen.

Pedersheim i Bennäs genomgår en större renovering som sätter delar av verksamheten på undantag medan byggarbetet pågår.

Köket, som serverar både äldreboendets klienter och en del av kommunens daghem och skolor, stängde i februari. Medan byggarbetet pågick fick de äldre klienterna mat från Endivo medan Sursiks skolkök tillredde mat till daghemmen och skolorna.

Men nu är köksrenoveringen klar. För några veckor sedan kunde husmor Yvonne Nygård och hennes kollegor ta i bruk det nya köket.

– Det är ett jättemodernt kök nu, vi är alla nöjda, säger Nygård.

Hon visar upp den tillbyggda delen som bland annat ger plats för en ny kyl, en ny frys, ett städförråd och varuintaget. Tillbyggnaden för köksfunktionerna är cirka 100 kvadratmeter.

Matsalen där klienterna äter är också uppfräschad och utrustad med en ny serveringslinje.

Inne i köket gläder sig Nygård över att kunna reservera en skild hörna för dietmaten. Det fanns det inte plats för tidigare.

Disken har förstorats, och sladdar som tidigare hängde synliga är snyggt gömda bakom en vägg.

– Vi har också fått nya stora grytor, en som rymmer 200 liter och en 80-litersgryta, säger Nygård.

pedersheimskoek 3026
Köket har nya stora grytor som sväljer många portioner.

Köket tillreder ungefär 300 lunchportioner på vardagarna då skolor och daghem är i gång. Andra tider på dygnet handlar det om cirka 50–55 portioner. När renoveringen är klar och alla klienter är tillbaka efter evakueringen, stiger dygnetruntportionerna till cirka 75.

Så länge köket var stängt levererade ett lokalt bageri bröd till Pedersheims klienter. Nu när kökspersonalen har ändamålsenliga utrymmen igen bakar de brödet i Pedersheims kök.

– Vi bakar både bröd och bullar. Vi försöker alltid ha hembakat och bra kvalitet på det vi serverar, säger Nygård.

Köket följer den meny som kommunens bespisningschef planerat. Men eftersom Pedersheim tillreder mat till både småbarn och äldre personer förkommer variationer, för att maten ska passa alla.

– Vi kan ha broilernuggets i skolan och samtidigt steka broiler från grunden åt de som bor i Pedersheim. En del äter crepés medan andra får köttfärssufflé. Rätterna innehåller samma grejer men vi göra dem lite olika, säger Nygård.

I köket jobbar sju anställda. Fyra eller fem kommer från morgonen, medan en har hand om kvällsrutinerna. På helgerna är bemanningen lägre, men då förbereds helgmaten redan på fredag för att underlätta arbetet.

Det dröjer ännu nästan ett år innan hela renoveringen i Pedersheim är klar. Yvonne Nygård avslöjar att återinvigningen kommer att uppmärksammas ordentligt nästa höst.

– Pedersheim fyller 40 år, så vi planerar att ha en stor fest med öppet hus, säger Nygård.

Text: Malin Henricson
Foton: Nathalie Lindvall