Korv ska stimulera elevers intresse för naturvetenskap

BaeckbyDSC 0200
Eleverna maler köttbitarna till korvsmeten.

Bäckby skola gör en extra ansträngning för att väcka elevernas intresse för naturvetenskap. Det tar sig i uttryck på flera sätt – bland annat genom korvstoppning.

Viltkorv, pepparbiff och merguez står på menyn när femmorna och sexorna i Bäckby skola lär sig stoppa sin egen korv, från grunden. Företagaren Anita Storm är inkallad som experthjälp och hon har tagit med sig lamm-, gris- och älgkött och många olika kryddor.

Eleverna skär köttet i mindre bitar och saltar innan köttet ska malas. Köttet ska ha rätt temperatur, helst under fyra grader.

– Då får man fram bindningsproteinet som gör korven snittfast. Annars blir det grynkorv, förklarar Storm.

Eleverna får också skölja de torrsaltade tarmarna som korvmassan ska stoppas in i.

– Man sköljer för att få bort saltet och för att tarmarna ska bli flexibla, förklarar Storm.

BaeckbyDSC 0220
Korvarna snurras till rätt storlek.

Korvstoppningen är inte ett matlagningsprojekt i första hand. I stället vill skolan att eleverna ska lära sig mer om hur saker hänger ihop när korven blir till.

Det handlar om en större helhet där syftet är att väcka elevernas intresse för naturvetenskap.

– Vi vill öppna ögonen för vad naturvetenskap är och olika studiemöjligheter, säger rektorn Tore Jungerstam.

Anita Storm har tidigare besökt skolan och lärt eleverna tillverka schampo och läppbalsam. Skolan samarbetar också med naturföretagaren Mattias Kanckos och naturskolan Villa Elba, och har planerat ett samarbete med Lasses ljudtjänst för att ge elevernas insikter i ljud- och ljusteknik.

Också energiklustret i Vasa och ett studiebesök till Åbo Akademi ingår i utvecklingsprojektet.

BaeckbyIMG 2676
Rektorn Tore Jungerstam (i bakgrunden) dokumenterar alla moment. Han idkar egen forskning på skolans aktiviteter.

Tore Jungerstam är involverad på flera plan. Vid sidan om sitt eget rektorskap deltar han i en fortbildning där han ska utföra aktionsforskning, och alltså forska på det utvecklingsarbete som pågår i skolan.

– Målet är en magistersavhandling, säger Jungerstam.

Satsningen på naturvetenskap kommer därför att diskuteras och kommenteras av Åbo Akademis forskare och rektorer från hela Svensk-Finland.

I vår, när alla bitar är genomförda, är tanken att skolans elever och lärare ska sätta ihop alla lärdomar, intryck och minnen till en performance med musik och texter.

– Det är ett sätt att göra naturvetenskap till ”mjuk” kultur, säger Jungerstam.

Han poängterar att skolan inte håller naturvetenskap som bättre än andra ämnen.

– Det handlar om att ge eleverna inspiration och flera färger i sina paletter, säger Jungerstam.

Extern finansiering är en förutsättning för att skolan ska kunna genomföra satsningen. Svenska folkskolans vänner står för det största bidraget men också Svenska tekniska vetenskapsakademin i Finland har bidragit med pengar.

BaeckbyIMG 2653
Hannes Flinck håller i de ugnsstekta korvarna som ännu ska stekas i panna.

Tillbaka till korvstoppningen. Eleverna Mirjam Sulkakoski och Maja Ahlvik tycker det är intressant att se hur korven blir till.

– Jag trodde att tarmarna skulle spricka, säger Sulkakoski.

– Jag hade inte ens vetat vad tarmar är, säger Maja Ahlvik.

Eleverna är avvaktande inför finalen, när de ska få provsmaka. Korvarna ska ännu ligga en stund i en het stekpanna innan de är ätbara.

– Korvarna med griskött ska ha en innertemperatur på minst 65 grader, säger Storm.

BaeckbyIMG 2702
Eleverna får smaka korvarna de gjort, och märker att de är kryddstarka.

När korvarna är uppskurna i mindre bitar smakar eleverna försiktigt.

– Salt. Starkt. Gott – och mindre gott, lyder kommentarerna.

Det står klart att eleverna inte snålat med kryddorna.

– Det tryck i korvarna, säger Tore Jungerstam och hämtar vatten.

Anita Storm frågar vilket lärdom eleverna kan dra att av slutresultatet.

– Lägg lite mindre kryddor nästa gång!

De korvbitar som blev över får eleverna packa med sig hem. Kanske de kryddstarka korvarna faller föräldrarna i smaken?

Korvstoppningen i Bäckby skola ingår som ett inslag i TV-Nytt i Yle Fem den 17 oktober klockan 19.30. Eleverna hörs också i Vega Österbotten på torsdagsmorgonen klockan 08.35.

Text: Malin Henricson

Foto: Malin Henricson & Tore Jungerstam