Blomqvist plantskola är årets företag i Pedersöre

Blomqvistpress
Blomqvist plantskola och företagaren Leif Blomqvist får Pedersöre kommuns företagarpris.

Blomqvist plantskola i Lepplax får årets företagarpris i Pedersöre. Familjeföretaget som involverar två generationer kombinerar lokal plantförsäljning med nätförsäljning och export till Sverige, Norge, Ryssland och Island.

Det var bland mormors bärbuskar i Kronoby som företagaren Leif Blomqvist blev intresserad av trädgårdsväxter. Den ensamförsörjande mormodern drygade ut sin kassa genom att sälja bär.

– Som liten pojke fick jag gå omkring och provsmaka och laborera. Där såddes fröet, säger Blomqvist.

Det fröet har fått gro och växa flera gånger om. Blomqvist plantskola firar i höst att det gått 35 år sedan verksamheten tog fart på allvar. Men redan tidigare hade Leif börjat sälja svartvinbärsbuskar i mindre skala på torgen i Vasa, Karleby och Jakobstad.

– Vi sålde ur bakluckan på en gammal Ford Taunus, säger Blomqvist och ler vid minnet.

När kunderna började efterlysa andra bärsorter fick Blomqvist råg i ryggen att expandera. Till en början var den egna produktionen av bärbuskar begränsad till cirka en halv hektar. Numera omfattar plantodlingarna två–tre hektar mark i Lepplax. Sortimentet i produktkatalogen består av tusentals arter.

– Vår tyngdpunkt ligger på nyttoväxter och rosor men vi försöker också skapa ett udda sortiment av perenner och vara först med nyheter, säger Leif Blomqvist.

Ett av plantskolans kännetecken är att Blomqvist och hans personal aktivt söker härdiga sorter som lämpar sig för österbottniska förhållanden. Engagemanget och utvecklingsarbetet är en orsak till att Blomqvist plantskola får Pedersöre kommuns företagarpris i år. Tack vare sin branschkunskap har Blomqvist också vunnit erkännande på både inhemska och internationella mässor.

Det allra senaste på innovationsfronten gäller en röd hängbjörk som Blomqvist fått rättigheterna att föröka.

– Vi ska korsa vår finländska rödbjörk med en isländsk hängbjörk, säger Blomqvist.

I dagarna väntar han besök från en av världens största plantskola, Bylands, i Kanada. Kanadensarna har samma filosofi som Blomqvist – med tyngdpunkt på nya, vinterhärdiga och ätbara växter.

– Jag räknar med att vi gör ett utbyte. Mitt i allt odlar de Huvitusäpplen i Kanada, säger Blomqvist.

press2 DSC 2
Arbetet på Blomqvist plantskola engagerar två generationer. Leif Blomqvists son David är både delägare och aktivt med i det dagliga arbetet.

Starten för nätförsäljningen för tio år sedan var en viktig milstolpe i företagets historia. Det är en sektor som växer stadigt, och de flesta nätkunderna – 80 procent – finns i Sverige. Enligt Blomqvist är det kombinationen av kundernas förtroende för finska växter och lägre prissättning som bäddar för framgången.

– Jag tror vi är mera kända i Sverige än i Finland, säger han.

Partiförsäljningen är den viktigaste delen av verksamheten. Närmare 50 procent av produkterna går på export. Förutom i Finland har Blomqvist återförsäljare i Sverige, Norge och Ryssland. Sporadiskt går exporten också till Island.

I våras etablerade sig Blomqvist plantskola fysiskt i Sverige, när företaget blev majoritetsägare i Smultronstället i Umeå. Där handlar det enbart om minutförsäljning direkt till kunderna.

En engagerad personal och nöjda kunder sporrar Leif Blomqvist att driva företaget vidare. En stor del av jobbet går ut på att ge råd som hjälper kunderna att lyckas. Det är också tanken bakom de odlingsböcker som Blomqvist gett ut.

– Glada och positiva kunder smittar. Kunder kommer ofta med bilder och visar hur de lyckats, säger Blomqvist.

En generationsväxling är på gång. Leif Blomqvists barn Melissa och David är numera delägare i företaget. David kom med på heltid för tre–fyra år sedan och har ansvar för logistiken och partileveranserna.

Blomqvist plantskola

Grundades av Leif Blomqvist, 61 år.

Han är utbildad plantskolmästare.

Företaget sysselsätter cirka 30 personer under högsäsong.

Barnen David och Melissa är numera delägare i företaget och en generationsväxling är på gång.

Firar 35-årsjubileum i samband med äppelweekenden den 8–9 september.

Tar emot Pedersöre kommuns företagarpris under kommunens företagarmiddag i Purmo skola den 29.8.2018.