Fastighetsskötarna är tusenkonstnärer i det dolda

fastighetsskoetare torejan2 2414

Tore Sjöskog är förman för fastighetsskötaren Jan Ström och resten av Pedersöre kommuns fastighetsavdelning.

Kommunens fastighetsskötare är ett gäng tusenkonstnärer och fixare som aldrig vet vad arbetsdagen för med sig. Ett telefonsamtal kan ställa planeringen på ända.

Pedersöre kommun har 14 fastanställda fastighetsskötare som tar hand om cirka 80 huvudfastigheter och ett antal mindre byggnader i kommunen.

Det handlar om byggnader som inhyser många olika verksamhetsformer, allt från daghem och skolor till äldreboenden, bostadslägenheter och industrihallar. När det gäller äldreboenden pågår verksamheten dygnet runt, vilket innebär att alla funktioner i huset också ska fungera 24/7 – det vill säga hela tiden.

Fastighetsavdelningens förman Tore Sjöskog har trettioårig erfarenhet av branschen. Han vet att arbetets karaktär inte tar hänsyn till aktuell dagsplanering.

– Ett telefonsamtal kan ändra allt, säger han.

Det är samtidigt något av tjusningen i jobbet.

fastuighetsskoetare stroem 2429
Jan Ström är fastighetsskötare i Ytteresse.

En enskild fastighetsskötare har vanligtvis ansvar för flera fastigheter samtidigt. Till exempel Jan Ström har daghemmet Diamanten, Snäckan, Ytteresse skola och lärarbostäderna i Ytteresse på sin lott. De byggnaderna finns inom gångavstånd, medan andra fastighetsskötare kan ha ansvar för byggnader i flera olika byar.

Ansvarsområdet bygger på ett dimensioneringsprogram som räknar ut hur mycket tid varje fastighet teoretiskt kräver i underhåll.

Vid Ytteresse skola försöker Jan Ström den här dagen reda ut varför ytvattnet intill skolväggen inte drar undan utan bildar pölar på marken.

– Det är antagligen sand i röret, funderar han.

Han kommer att ta kontakt med Finells Transport som får suga rören rena.

Ström kan liksom de andra fastighetsskötarna hålla koll på sina fastigheter via mobilen eller en surfplatta. De kan ställa in ventilationen, belysningen och dörrarnas lås. Det finns också ett elektroniskt felrapporteringssystem som gör fastighetsskötarna uppmärksamma på brister.

– Via det kan lärare till exempel rapportera att lampan i ett klassrum binkar, säger Sjöskog.

Städarna som går igenom alla rum är också snabba att observera om det finns saker att underhålla.

fastighetsskoetare antfolk
Henrik Antfolk har varit fastighetsskötare i cirka 30 år.

Henrik Antfolk, som jobbar som fastighetsskötare i Överesse, kan efter 30 år konstatera att arbetet förr var med hantverksdrivet. Numera är datorn ett oumbärligt arbetsredskap.

– Men det går inte att fixa ett stockat avlopp i Esselunden med surfplattan, säger han.

Den klarar inte heller av att fylla luft i rollatordäcken vid Esselunden eller spika fast en list i daghemmet Sagoskogen.

– Man ska vara en tusenkonstnär, och flexibel, säger Antfolk.

Fastighetsskötarna får ibland hitta nödlösningar med till buds stående medel. När ett kopparrör springer läck och rörmokaren är oanträffbar måste de hitta alternativ.

– Då får man lappa med gummiring och slangklämma, säger Antfolk.

Han konstaterar att det på många sätt är ett ensamt arbete, men det är inte nödvändigtvis en nackdel. Fastighetsskötarna har en uttalad parhäst som de kan ringa om de behöver hjälp av extra händer. Antfolk ringer Jan Ström i Ytteresse.

– Alla fastighetsskötare träffas också en gång per månad. Det är bra, då kan vi diskutera, säger Antfolk.

fastighetsskoetare bilenjpg
Tore Sjöskog sitter i bilen som den jourhavande fastighetsskötaren kör en vecka åt gången.

När Antfolk slutar sitt arbetsskifte på eftermiddagen kopplar han om sin telefon till fastighetsskötselns jourtelefon. För tillfället turas åtta fastighetsskötare om att ha jouren mellan klockan 16 och 07.30, en vecka åt gången.

– Alla larm och samtal efter normal arbetstid far till den som har jouren, säger Sjöskog.

Den som har jour kör en speciell jourbil under sin ansvarsvecka. Bilen kan utrustas med snöplog och bakblad som underlättar en del tyngre utearbeten.

Text och foto: Malin Henricson