Eric och Elli deltar i statsministerns fest

1eric

Eric sitter bakom sina favoritböcker. Rakels mirakel blev hans val till festen.
elli
Elli med sina favoritböcker, Harry Potter.

Statsminister Juha Sipilä bjuder in landets tioåringar till en självständighetsfest den 5 december. Elli från Purmo och Eric från Sundby representerar Pedersöre kommun.

Självständighetsfesten är ett arv från Finlands 100-årsjubileum som firades i fjol.

Precis som då bjuder statsrådets kansli, Mannerheims barnskyddsförbund och Barnombudsmannens byrå in två barn från varje kommun till självständighetsfesten.

Festen hålls i Ständerhuset i Helsingfors på eftermiddagen den 5 december.

Pedersöre kommun lottade ut sina två platser till festen. Lotten föll på Eric Från Sundby skola och Elli från Purmo skola.

Ett av festens tema är läsande och litteratur. Det beror på att samma dag som självständighetsfesten ordnas, öppnar det nya biblioteket Ode i Helsingfors sina dörrar. Biblioteket är också är ett arv från 100-årsjubileet. På festen skickar barnen en gemensam lyckönskning till Ode, och biblioteket får också en tavla med bilder av barnens favoritböcker.

Eric från Sundby har valt sin favoritbok Rakels mirakel, skriven av Malin Klingenberg och illustrerad av Joanna Vikström-Eklöv. Eric berättar att boken handlar om en pensionärsklubb som har en maskin som kan duplicera saker. Maskinen försvinner och då blir det problem.

– Jag tycker om att läsa spännande och lite roliga böcker, säger Eric.

Elli från Purmo valde mellan boken Harry Potter och de vises sten, och boken Fågeltämjaren, som hör till Karin Erlandssons serie Legenden om ögonstenen.

– Jag bestämde mig för Harry Potter, säger Elli.

Hon har sammanlagt tre böcker i Harry Potterserien, och har hunnit läsa 1,5. Böckerna är ganska spännande.

– Det går bra att läsa vissa kapitel också sent på kvällen, men vissa kapitel är det bättre att läsa på dagen, säger Elli.

Hon planerar att säga ”hej” till statsministern, antingen på svenska eller finska.

– Jag hoppas att de har något band eller en artist på plats, säger hon.

Cirka 500 barn deltar i festen i Ständerhuset.

Text & foto: Malin Henricson