Språkäventyr på finska för alla femmor nästa år

kiosken 3063
Forsby skolas rektor Monica Käcko har öppnat kiosken och eleverna är redo för uppköp.

Pedersöre utvecklar nya sätt att uppmuntra sina elever att prata finska. Pilotprojektet ”Kieliseikkailu” (Språkäventyret) består av temadagar då eleverna hör och pratar finska hela tiden – på ett lekfullt sätt. Nästa år utvidgas temadagarna till alla skolor.

Det är fyrorna från Purmo skola, femmorna från Överesse skola och sexorna från Forsby skola som agerar försökskaniner i det fyradelade pilotprojektet i år.

– Tänään kaikki puhuvat suomea, säger Forsby skolas rektor Monica Käcko när eleverna samlats i grupper vid vildmarkscentret i Lappfors inför en ny äventyrsdag.

Temat för dagen är ”Nyt syödään” och innebär att eleverna i grupp kommer att besöka olika stationer där de bekantar sig med och använder finska ord och uttryck. En grupp elever som läser modersmålsinriktad finska i Sursik skola fungerar som ledare och lotsar sina grupper mellan stationerna.

restaurang 3095
Restaurangen i vildmarkscentret är öppen.

Inne i skidstugan har stora salen, köket och de två omklädningsrummen omvandlats till en kiosk, ett bageri, en mataffär och en restaurang. Uppe i grillkåtan i Timmerbacken är muurikkapannan varm och i terrängen finns en frågesportsrunda, där det gäller att känna igen bär, frukt och rotsaker.

Det här är tredje temadagen inom projektet. Då två första ordnades under våren och en fjärde och sista temadag väntar i november.

Bakom all planering står kommunens arbetsgrupp i finska. Där ingår tre lärare från Sursik och tre lärare från de tre pilotskolorna med elever i årskurserna 1–6. Gruppens mission är att hitta metoder som förbättrar de praktiska kunskaperna i finska bland eleverna. När pilotprojektet är avslutat är tanken att språkäventyret ska bli en del av finskundervisningen i alla skolor.

– Det ska finnas materialpaket för alla fyra temadagar, säger Lena Kroksjö som ingår i arbetsgruppen och är lektor i finska i Sursik skola.

Hennes uppgift för dagen är att övervaka att de äldre Sursikeleverna faktiskt pratar bara finska sinsemellan och med de yngre eleverna från Överesse, Purmo och Forsby.

För Sursikeleven Cecilia Huhtala är det inget problem. Hon pratar finska med sin pappa hemma.

– Det är jätteroligt att vara här med barnen och prata finska med dem. De lär sig alltid något, säger Huhtala.

plaettar 3134
Plättarna som steks utomhus smakar bra under äventyrsdagen.

Läraren Siv Järvinen håller koll på en plättstekandet medan hon frågar eleverna vad de ser omkring sig. Muurikkapannu, kaasupullo, sokeria, räknar barnen upp.

– Te saatte syödä sormin, säger Järvinen när hon bjuder eleverna att smaka av plättarna och de börjar leta efter bestick.

flickorikiosk 3085
Elever handlar i kiosken där det säljs godis och klistermärken.

Vid kiosken i skidstugan delar Forsbyrektorn Monica Käcko ut låtsaspengar till eleverna och går igenom kioskens sortiment. Eleverna får själva bestämma hur de spenderar sina tre euro: på havrekex, godis, saft eller klistermärken.

– Mitä saisi olla, frågar Käcko när kiosken öppnar kassan.

Godisbitarna kostar 20 cent styck och de har bra åtgång.

Natalie Ainasoja från Överesse tycker dagens upplägg är bra.

– Det är roligare här än i klassrummet, säger hon.

bageri 3075
I bageriet bakar eleverna havrekex.

I köket står lärarna i huslig ekonomi, Monica Lytts-Mursu och Yvonne Björk-Biskop, och hjälper elever att portionera ut smet på bakplåtar. Det bakas havrekex.

Zacharias Tallgren från Överesse bakar kex på finska för första gången.

– Jag hör inte alls finska i Esse. Ibland i Jakobstad, men där är det mycket svenska också, säger han.

Pia Lönnqvist, lärare i Purmo skola, är för dagen köpman i en mataffär. Hon delar ut inköpslistor med varor på svenska till eleverna. Sedan ska barnen leta reda på rätt produkt eller råvara bland de finskspråkiga lapparna på väggarna.

– Vi använder inte riktiga produkter, som mjölkpaket. På dem finns det ju också svensk text, säger Lönnqvist.

eleveributik 3111
Eleverna handlar matvaror på finska med svenskpråkig inköpslista.

Hon tycker att pilotprojektet är lyckat. Det fordrar mycket jobb och planering av de inblandade lärarna, men resultetet verkar lovande.

– Eleverna är motiverade och de får höra mycket finska under de här dagarna, säger Lönnqvist.

Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik bestämde i tisdags att det finskspråkiga språkäventyret utvidgas till alla skolor nästa år. Det är elever som går i femman på våren och sexan på hösten som under flera temadagar får möjlighet att öva praktisk finska. Målsättningen är att temadagarna ska bli ett permanent inslag i undervisningen i kommunen.

Text: Malin Henricson

Foton: Nathalie Lindvall