Årets företagarpris är en helyllegrej

IMG 2
Eivor Nybäck gillar att återanvända ylletröjor i sina alster.

Eivor Nybäck i Skutnabba kallar sig en glad hantverkare som gillar att återvända material i sina alster. Hon har gjort textiltavlan som delas ut till årets företagare i Pedersöre på onsdag.

– Hela tavlan är gjord av återanvänt ylle. Det sporrar mig att visa att man kan göra något nytt av saker som slängts, säger Nybäck, 71 år.

Hon köper gamla ylletröjor på loppmarknader och tvättar dem i 60 grader för att materialet ska bli mjukt och behagligt. Sedan klipper hon till lämpliga bitar. Till en början hämtade hon inspiration från boken ”Do Redo” som gavs ut i Sverige för några år sedan. Numera kan Nybäck inspirera andra. Hennes produkter finns med i Tiina Aaltos nya bok ”Vaatteen uusi elämä” som gavs ut i våras.

IMG 3

Årets företagarpris är 75 x 50 centimeter stort. Tavlan domineras av vita blommor på en grå botten. Kommunens önskemål var att motivet ska vara spirande och grönskande.

Nybäck hade en påbörjad tavla som hon har gjort fylligare och större.

Eivor Nybäck tycker det är roligt att bli uppmärksammad för sitt hantverk. Hon har skapat saker med sina händer hela livet, men det dröjde länge innan hon vågade visa sitt hantverk åt andra.

Nybäck har deltagit i utställningar och hon brukar dessutom sälja sina produkter på marknader. 

Nu siktar Nybäck på en ny utställning med främst broderier.

Eivor Nybäck strävar inte efter ekonomisk vinning med sitt hantverk.

– Jag gör det för mitt eget höga nöjes skull. Om det lyckas är det ett rent plus, säger hon.

– Jag hoppas att pristagaren tycker om tavlan, säger Nybäck.

Text & foto: Malin Henricson, informatör